Steeds meer mensen kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Over de eerste negen maanden van 2019 zijn er dertien procent meer starters dan in dezelfde periode in 2018. Naast een gunstig economisch en fiscaal klimaat, dragen ook online werkplatformen bij aan deze groei.
Dat meldt het ING Economisch Bureau. Zij verwacht dat het aantal starters in 2020 met circa tien procent toeneemt. Al hangt dit mede af van de invoering van wet- en regelgeving. Met name in de afgelopen jaren is het aantal starters fors toegenomen. Ten opzichte van de eerste drie kwartalen in 2015 ligt het aantal starters in 2019 ruim een derde (+36%) hoger.
Aantrekkelijk economisch en fiscaal klimaat
Het huidige economische en fiscale klimaat is dan ook op alle fronten aantrekkelijk voor startende ondernemers:
- 1. De economische groei houdt aan, al is het weliswaar op een lager niveau.
- 2. De krappe arbeidsmarkt maakt het voor bepaalde beroepsgroepen lucratief om als zzp’er aan de slag te gaan.
- 3. Dankzij online werkplatformen als Uber, Temper en Werkspot komen zelfstandigen relatief eenvoudig aan opdrachten.
- 4. De relatieve belastingdruk ligt voor zelfstandigen lager dan voor werknemers.
Explosieve groei starters in detailhandel en horeca
Vooral in de detailhandel en horeca nam het aantal starters, met respectievelijk 57 procent en 35 procent, fors toe. In de industrie en bouw nam de groei met twaalf en negen procent toe. Het aantalstarters nam het meest toe in Flevoland, Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Hiervoor zijn met name de vier grote steden verantwoordelijk, namelijk Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.
Trend zet door in 2020
Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal starters ook de komende jaren hoog blijft. Door digitalisering en structurele veranderingen op de arbeidsmarkt blijft vooral de vraag naar zzp’ers hoog. Zij zijn van alle flexibele arbeidsvormen het meest flexibel en fungeren daardoor als belangrijkste stootkussen om schokken in de vraag op te vangen. Dit maakt ze aantrekkelijk voor bedrijven om in te huren. Gezien de aanhoudende economische groei in 2020 (rond de 1,5 procent) en een verdere groei van de werkzame beroepsbevolking is de verwachting dat het aantal starters in 2020 met circa tien procent groeit en rond de 190.000 uitkomt.
Ontwikkeling van het aantal starters hangt mede af van wet- en regelgeving
Eventuele invoering van nieuwe wet- en regelgeving kan de groei, en dan met name nieuwe zzp’ers, mogelijk stimuleren dan wel afremmen. Denk hierbij onder meer aan:
- 1. De Wet Arbeidsmarkt in Balans die per 1 januari 2020 wordt in gevoerd. De nieuwe wet zorgt mogelijk voor een stijging van het aantal zzp’ers omdat alle flexibele werkvormen duurder worden, behalve de zzp’ers. Een mogelijk gevolg is dat bedrijven eerder zzp’ers dan bijvoorbeeld uitzendkrachten of payrollwerkers inhuren.
2. Er wordt gewerkt aan een wetsvoorstel voor invoering van een minimumtarief van 16 euro voor zzp’ers. Desondanks zijn zzp’ers nog altijd goedkoper ten opzichte van werknemers dankzij een relatief lagere belastingdruk. De stapsgewijze verlaging van de zelfstandigenaftrek vanaf 2020 maakt hierin weinig verschil.
3. De verplichting tot het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, zoals voorgesteld in het pensioenakkoord, kan voor potentiële zzp’ers een belemmering zijn om de stap te maken.
4. Eventuele wetgeving rondom de juridische arbeidspositie van zzp’ers die voor een online platform werken kan de instroom beperken.