Stijging prijzen metalen zit er niet in

Er zijn nog steeds kansen in de metalen markt, maar de politieke en economische onzekerheid in Europa hebben een drukkend effect op de vraag naar materiaal en de prijs. Een stijging van prijzen is daarom komende maand ook niet te verwachten. Dit meldt MCB Nederland in zijn nieuwsbrief Metaal Marktbewegingen van juni.

De prijzen voor koolstof vlakstaal die tot stilstand waren gebracht in april, zijn in mei gedaald. De orderintake is laag en de fabrieken beperken hun productie nog verder. De algemene vraag uit de markt neemt verder af, wat de druk op de prijzen verder heeft verhoogd. De meeste importen blijven oninteressant vanwege prijsniveau en levertijd, hier en daar zijn echter importen mogelijk. De Europese economie blijft nog steeds onzeker en daardoor ook de markt. Voor juni is nog een kleine daling te verwachten, in de maanden juli en augustus is de verwachting dat de prijzen stabiel blijven, dan wel lichtjes verhogen.

Aluminium

De verhoogde vraag naar aluminium halffabrikaten blijft aanhouden. Dit heeft voornamelijk te maken met de relatief lage prijs van aluminium voormateriaal. Daarnaast zijn de omwerkprijzen’ (kosten om van voormateriaal, halffabrikaten te produceren) redelijk stabiel, deze omwerkprijzen staan onder druk. Aluminiumproducenten willen deze omwerkprijzen verhogen, aangezien de euro zwakker wordt. Deze prijsverhoging wordt echter door de eindverbruikers niet geaccepteerd omdat er nog voldoende productiecapaciteit is, met relatief korte levertijden als gevolg.

Lange producten

De orderintake bij fabrieken blijft relatief laag, levertijden zijn kort, onder meer door voldoende capaciteit. Het prijsniveau van blank stafstaal is dalend, gemiddeld 40 tot 70 euro per ton. Voor warmgewalst stafstaal blijven de prijzen stabiel, bij buizen zien we dat het prijsniveau eveneens stabiel blijft. Alhoewel er activiteit in de markt is als het gaat om projecten, zijn deze moeilijk te boeken. Prijzen staan zowel aan de inkoop- als verkoopzijde waar onder druk, met als gevolg dat orders tegen minimale marges geboekt worden.

Roestvast staal

We zien een nerveuze markt in roestvast staal, vooral de grondstoffenprijzen spelen hierin een belangrijke rol. In week 23 kwam de nikkelprijs onder druk, dit gaf aanleiding op de eindmarkt tot prijsverlagingen. Aan fabriekszijde zien we dat de productielijnen slecht gevuld blijven en dat de producenten erg de focus hebben op de volumes die er in de markt zijn. Ondanks dat de nikkelprijs onder druk kwam, is het gemiddelde van de maand ongeveer in lijn met afgelopen maand, waardoor aan de legeringstoeslag voor juli geen grote veranderingen te verwachten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *