Categories: Marktprijzen

Stijging prijzen metalen zit er niet in

De prijzen voor koolstof vlakstaal die tot stilstand waren gebracht in april, zijn in mei gedaald. De orderintake is laag en de fabrieken beperken hun productie nog verder. De algemene vraag uit de markt neemt verder af, wat de druk op de prijzen verder heeft verhoogd. De meeste importen blijven oninteressant vanwege prijsniveau en levertijd, hier en daar zijn echter importen mogelijk. De Europese economie blijft nog steeds onzeker en daardoor ook de markt. Voor juni is nog een kleine daling te verwachten, in de maanden juli en augustus is de verwachting dat de prijzen stabiel blijven, dan wel lichtjes verhogen.

Aluminium

De verhoogde vraag naar aluminium halffabrikaten blijft aanhouden. Dit heeft voornamelijk te maken met de relatief lage prijs van aluminium voormateriaal. Daarnaast zijn de omwerkprijzen’ (kosten om van voormateriaal, halffabrikaten te produceren) redelijk stabiel, deze omwerkprijzen staan onder druk. Aluminiumproducenten willen deze omwerkprijzen verhogen, aangezien de euro zwakker wordt. Deze prijsverhoging wordt echter door de eindverbruikers niet geaccepteerd omdat er nog voldoende productiecapaciteit is, met relatief korte levertijden als gevolg.

Lange producten

De orderintake bij fabrieken blijft relatief laag, levertijden zijn kort, onder meer door voldoende capaciteit. Het prijsniveau van blank stafstaal is dalend, gemiddeld 40 tot 70 euro per ton. Voor warmgewalst stafstaal blijven de prijzen stabiel, bij buizen zien we dat het prijsniveau eveneens stabiel blijft. Alhoewel er activiteit in de markt is als het gaat om projecten, zijn deze moeilijk te boeken. Prijzen staan zowel aan de inkoop- als verkoopzijde waar onder druk, met als gevolg dat orders tegen minimale marges geboekt worden.

Roestvast staal

We zien een nerveuze markt in roestvast staal, vooral de grondstoffenprijzen spelen hierin een belangrijke rol. In week 23 kwam de nikkelprijs onder druk, dit gaf aanleiding op de eindmarkt tot prijsverlagingen. Aan fabriekszijde zien we dat de productielijnen slecht gevuld blijven en dat de producenten erg de focus hebben op de volumes die er in de markt zijn. Ondanks dat de nikkelprijs onder druk kwam, is het gemiddelde van de maand ongeveer in lijn met afgelopen maand, waardoor aan de legeringstoeslag voor juli geen grote veranderingen te verwachten zijn.

Danny Jasper

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago