Stijging staalprijzen zet door

De prijsstijging voor gewalste staalproducten gaat sinds december onverminderd door. Dat stelt Novio Staal in zijn laatste Staaljournaal.

Diverse staalproducten worden volgens de Nijmeegse staalproducent steeds moeilijker verkrijgbaar en de staalfabrieken draaien nog steeds op een beperkte capaciteit. Weliswaar worden hier en daar hoogovens weer opgestart, maar ondanks de misère in de bouwsector is de vraag naar staal nog steeds redelijk in balans met het aanbod. Ook uit importen komt tot nog toe weinig staal ter beschikking zodat de staalproducenten in een zeer comfortabele positie zitten en dus al druk aan het filosoferen zijn welke prijzen men per 1 april a.s. in de markt wil bereiken.

China 

Door de bank genomen duiden de signalen op een stijging van ongeveer 100 euro per ton ten opzichte van het niveau van het eerste kwartaal 2011. Prijsstijgingen zien we niet alleen in Europa, maar ook in de andere werelddelen. De verwachting is bovendien, dat de vraag naar staal in China weer zal gaan toenemen nu het Chinese Nieuwjaar voorbij is. Om de dreiging van oververhitting in de economie tegen te gaan heeft de Chinese regering deze week de rente verhoogd en verwacht wordt dat nog meer aanpassingen zullen volgen.

Ruwstaalproductie

Desondanks krijgen we nu ook vanuit China opnieuw berichten over toch weer hogere prijzen. Het afgelopen jaar is de globale ruwstaalproductie met 15 procent gestegen in vergelijking met 2009 tot bijna 1,4 miljard ton. Alleen al China kende een groei van maar liefst ruim 50 miljoen ton en dat ondanks dat men enige onrendabele en milieuvervuilende fabrieken heeft gesloten.

Vraag naar staal

Wanneer de winterperiode in Europa voorbij zal zijn, verwacht Novio Staal dat ook de vraag naar staal zal gaan stijgen. Die vraag kan nog eens extra gestimuleerd worden wanneer, zoals sommigen verwachten, ook de bouwactiviteiten zullen gaan toenemen. Intussen zijn diverse fabrieken ook nog bezig met andere activiteiten.

Nippon Steel en Sumitomo Steel in Japan gaan fuseren zo werd begin deze maand bekend gemaakt. De twee bedrijven kunnen samen ongeveer 50 miljoen ton ruwstaal produceren en zullen daarmee op de tweede plek van grootste staalproducenten in de wereld komen.

Volgens NovioStaal zijn de (fabrieks-)staalprijzen in februari voor coils en kwartoplaat als volgt (in euro per ton):
                                            
januari                 februari
• Warmgewalste coils:         585-635               600-640
• Koudgewalste coils:          655-695               675-720
• Sendzimir verzinkte coils:  695-760               710-770
• Kwartoplaat:                       700-750               715-760

Voor het complete Staaljournaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *