Het totale aandeel van vrouwen op de technische arbeidsmarkt is slechts veertien procent. MYBusinessmedia laat zes vrouwen uit de techniek aan het woord om andere vrouwen enthousiast te maken voor een baan in de techniek. In het eerste deel is Jolanda van Soest aan het woord.
Jolanda van Soest is mededirecteur van de ERBA Groep en heeft de dagelijkse leiding over het bedrijf. De groep bestaat uit vier zelfstandig opererende bedrijven, allemaal gespecialiseerd in metaalbewerking. Denk hierbij aan plaat- en buislasersnijden, lassen, zetten kanten en nabewerken. ERBA Groep is een innovatief bedrijf dat gebruik maakt van van de meest geavanceerde plaat- en buislasers en is daarmee een topspeler in de metaalindustrie.
Betrokken
Eén van de vier bedrijven, BVS Sociaal Metaal, werkt met mensen met een arbeidsbeperking en is het onderdeel van de ERBA Groep waar Van Soest zich extra betrokken bij voelt. Naast BVS Sociaal Metaal bestaat de gehele groep uit ERBA Plaatbewerking in Veenendaal, ERBA Rotterdam en ERBA Buisbewerking. Door de combinatie van plaat- en buisbewerking is het bedrijf een totaalleverancier die halffabricaten en/of eindproducten, al dan niet geassembleerd, kan leveren.
‘Ik vind dat iedereen mee moet kunnen doen in deze maatschappij. Zeker op het gebied van werk’, start Van Soest haar verhaal. ‘Toen we drie jaar geleden de kans kregen om de metaalafdeling van de sociale werkvoorziening over te nemen, hoefde ik daarom niet lang na te denken. Dit aanbod sloot naadloos aan op mijn passie voor het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en de jarenlange ervaring die ik al had opgedaan op managementniveau. Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen een beroepskeuze heeft. Juist als mensen een arbeidsbeperking hebben. Die kunnen wij bieden. In de metaalindustrie zijn er geen bedrijven zoals BVS Sociaal Metaal. We zijn een sociaal bedrijf, maar net als een regulier bedrijf hebben wij ook een winstoogmerk en leveren wij de kwaliteit die je van een specialist in de metaalindustrie mag verwachten. Juist de samenwerking met de reguliere onderdelen van ons bedrijf, maakt de dynamiek heel leuk. Onze collega’s kunnen van elkaar leren en we kunnen elkaar ook in de productie helpen. De collega’s van BVS Sociaal Metaal zijn sterk in het seriematige werk, dus dat kunnen zij van de collega’s in het reguliere werkbedrijf overnemen. Op die manier versterken de twee bedrijven elkaar.
Het grote verschil in de bedrijfsvoering zit voornamelijk op het gebied van personeelszaken. Wij begeleiden de collega’s van BVS intensief, zodat we ze kunnen opleiden tot volwaardige metaalbewerkers. Dat vraagt wel een andere aanpak. Er komt meer papierwerk bij kijken. Dit in verband met het op de hoogte houden van de diverse instanties. Ook moet je anders nadenken over bepaalde zaken die in een regulier bedrijf heel normaal zijn. Dat maakt de combinatie juist zo uitdagend en leuk. Ik ben er trots op dat onze bedrijfsleider en werkplekbegeleider hun enorme technische kennis op onze collega’s willen overdragen en ze willen opleiden tot metaalvakmensen. En ik draag op mijn beurt weer graag mijn kennis, over sociaal ondernemen, over op andere ondernemers. Daarmee hoop ik ze te inspireren om ook meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.’
Mannenwereld
Als vrouw in een ‘mannenwereld’ houdt Van Soest zich prima staande. ‘ERBA Groep bestaat al 15 jaar, dus ik weet inmiddels wel hoe de metaalwereld in elkaar steekt’, zegt ze. ‘Met de vier bedrijven samen hebben we tachtig collega’s in dienst, waarvan zes vrouwen. Om me heen zie ik steeds meer vrouwen in de techniek. Voor mij maakt het niet uit of ik met veel mannen of vrouwen werk. Het gaat erom dat we onze bedrijven gezond houden en dat we een betrouwbare werkgever kunnen zijn voor onze collega’s.’