Een van de windmolens aan de Eemmeerdijk in Zeewolde gaf vorige week de geest. De windmolen brak af en het bovendeel van de mast wordt weggeslagen. Honderden meters in de omtrek lagen de brokstukken van de wieken. In de dijk zat een krater waar de generatorgondel en het bovenste deel van de mast was terechtgekomen.
De achttien in 1989 neergezette windmolens verloren al eerder, in 2006, een molen door de knikken naast een las in de mast. Dit keer is vermoedelijk de zware wind met stoten tot windkracht acht in de nacht van dinsdag op woensdag de windmolen fataal geworden. Woensdag rond elf uur werd de Almeerse brandweer gealarmeerd voor het incident. De schade bleef bij de windmolen, dijk en de omliggende boerenkool op het land. Het fietspad en de N704 bleven net gespaard.
‘Persoonlijke ongelukken waren er gelukkig niet’, zegt Robert Portier, woordvoerder Vattenfall NL. ‘Naar de oorzaak wordt nog onderzoek gedaan’, vertelt Portier. ‘Het verwijderen van de brokstukken is op dit moment het belangrijkste, samen met het onderzoek naar de oorzaak’. De overige nog draaiende molens zijn stilgezet. De molens zijn onlangs nog geïnspecteerd en een deel was door het gebrek aan onderdelen al niet meer bruikbaar. Een deel van de bouten is uit de bevestigingsringen van de windmolenmast gebroken, andere zijn als luciferhoutjes geknapt. De turbines in het windmolenpark Zeewolde zijn al wat ouder, ze hebben maar twee wieken in plaats van drie bij moderne windmolens. Het park is eigenlijk aan het eind van zijn levensduur en moet binnenkort gesloopt worden.
Vernieuwen
Bij modernere windparken kan de omgeving normaalgesproken mede-eigenaar worden van de windmolen parken, dat is hier nog niet het geval. Dit park is volledig eigendom van Vattenfall NL. Op land investeert Vattenfall NL dan ook in de omgeving met giften en aandeelhouderschap om de naastgelegen mensen en bedrijven betrokken te maken. ‘Deze windmolens verdienen eigenlijk een eervoller afscheid, vijfentwintig jaar is een lange eervolle tijd voor een windmolen’, sluit Portier af.