Studiemiddag Federatie Metaalplaat en WEMO: Besparen met voorgelakte plaat

Je ziet steeds vaker voorgelakte dunne plaat. Koen van Gorp van ArcelorMittal denkt dat dit deels te maken heeft met de dikwijls lagere totaalprijs voor het product. Het kostenvoordeel hangt af van het product en de seriegrootte, maar de ervaringen die de staalproducent inmiddels heeft opgedaan, laten een voordeel onder aan de streep zien van gemiddeld 13 procent ten opzichte van plaat die na de bewerking wordt gelakt.

‘En dat ondanks dat de voorgelakte plaat in de aanschaf duurder is’, betoogde Van Gorp bij WEMO. Hij adviseert wel om met de materiaalleverancier rond de tafel te gaan zitten. Op een aantal punten moet je namelijk je proces bijstellen.

Aparte productielijn

Een van de eerste tips is dat je in de fabriek twee volledig gescheiden productielijnen moet inrichten. Voorgelakte en post painted dunne plaat kun je niet door elkaar gebruiken. De vervuiling die dan optreedt is funest voor het voorgelakt materiaal. Dat betekent in de praktijk dat er geen contact mag zijn tussen de coating en gereedschappen op de machines.

Voorgelakte plaat snel verwerken

Een aspect dat nogal eens over het hoofd wordt gezien is de opslag. Allereerst is het belangrijk voorgelakte plaat binnen een maand te verwerken. ‘We kunnen het effect van de veroudering van de coating namelijk moeilijk voorspellen’, legt Raets uit. Ook kan de beschermende film op de laklaag meer gaan hechten, zodat na het verwijderen lijmresten achterblijven.

En een derde aspect is dat de hardheid van de verf afneemt naarmate de temperatuur stijgt. ‘Dat kan problemen in de verwerking opleveren.’ Een dag het materiaal laten acclimatiseren is daarom altijd aan te raden.

Proces geen belemmering

Qua processen zijn er weinig belemmeringen belemmering. Rolvormen gaat heel goed, mist je scherpe kanten vermijdt. Dieptrekken kan eveneens, maar niet elk design. Hou rekening met de verschillende flexibiliteit van de coatinglaag en het staal. Lassen gaat niet. Daarom wordt bij voorgelakt materiaal meestal voor een lijmverbinding gekozen.

Op de website van ArcelorMittal zijn schema’s te vinden met informatie over de juiste lijmkeuze voor de gelakte materialen. Een heel goede verbindingstechniek is klinken, vooral ook omdat dit eenvoudig te industrialiseren valt.

Kostenvergelijking:
Aankoopprijs voorgelakt tov ongelakt staal: + 70%
Hogere kostprijs lijn  ivm grotere precisie: + 13%
Kosten lakken tov post painted staal: – 44%
Eindprijs per product: – 13%

 

Franc Coenen

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

3 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

4 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

4 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago