Je ziet steeds vaker voorgelakte dunne plaat. Koen van Gorp van ArcelorMittal denkt dat dit deels te maken heeft met de dikwijls lagere totaalprijs voor het product. Het kostenvoordeel hangt af van het product en de seriegrootte, maar de ervaringen die de staalproducent inmiddels heeft opgedaan, laten een voordeel onder aan de streep zien van gemiddeld 13 procent ten opzichte van plaat die na de bewerking wordt gelakt.
‘En dat ondanks dat de voorgelakte plaat in de aanschaf duurder is’, betoogde Van Gorp bij WEMO. Hij adviseert wel om met de materiaalleverancier rond de tafel te gaan zitten. Op een aantal punten moet je namelijk je proces bijstellen.
Een van de eerste tips is dat je in de fabriek twee volledig gescheiden productielijnen moet inrichten. Voorgelakte en post painted dunne plaat kun je niet door elkaar gebruiken. De vervuiling die dan optreedt is funest voor het voorgelakt materiaal. Dat betekent in de praktijk dat er geen contact mag zijn tussen de coating en gereedschappen op de machines.
Een aspect dat nogal eens over het hoofd wordt gezien is de opslag. Allereerst is het belangrijk voorgelakte plaat binnen een maand te verwerken. ‘We kunnen het effect van de veroudering van de coating namelijk moeilijk voorspellen’, legt Raets uit. Ook kan de beschermende film op de laklaag meer gaan hechten, zodat na het verwijderen lijmresten achterblijven.
En een derde aspect is dat de hardheid van de verf afneemt naarmate de temperatuur stijgt. ‘Dat kan problemen in de verwerking opleveren.’ Een dag het materiaal laten acclimatiseren is daarom altijd aan te raden.
Qua processen zijn er weinig belemmeringen belemmering. Rolvormen gaat heel goed, mist je scherpe kanten vermijdt. Dieptrekken kan eveneens, maar niet elk design. Hou rekening met de verschillende flexibiliteit van de coatinglaag en het staal. Lassen gaat niet. Daarom wordt bij voorgelakt materiaal meestal voor een lijmverbinding gekozen.
Op de website van ArcelorMittal zijn schema’s te vinden met informatie over de juiste lijmkeuze voor de gelakte materialen. Een heel goede verbindingstechniek is klinken, vooral ook omdat dit eenvoudig te industrialiseren valt.
Technologische innovaties in hightech en precisietechnologie worden steeds complexer, waardoor internationale samenwerking essentieel is. Op…
Hitma heeft een samenwerking opgezet met het Zwitserse Distran, specialist in draagbare ultrasone lekdetectieapparatuur. Deze…
Holland High Tech en Regieorgaan SIA lanceren 'MKB Call Hightech 2024', gericht op innovatieve projecten…
Circulaire scheepsbouw, zero uitstoot in de scheepvaart of over goede data beschikken? De maritieme maaksector…
EAZ Wind, een bouwer van bedrijfswindmolens, is vorige week failliet verklaard. Het bedrijf kende tijdens…
Donald Trump is vandaag opnieuw verkozen tot president van de Verenigde Staten. Op het gebied…