Studiereis Tuwi laat de opmars van zwenkbuigen zien

Het inzetten van een zwenkbuigmachine in plaats van een kantbank, heeft diverse voordelen. Bovendien zijn er diverse innovatieve ontwikkelingen die de machines voor de plaatbewerkende industrie nog interessanter maken.

Studiereis

Daarom organiseerde importeur en leverancier  van metaalbewerkingsmachines Tuwi uit Winterswijk een studiereis naar een grote, innovatieve zwenkbuigmachine producent in Duitsland. Het gaat hier om het familiebedrijf Schröder in Wessobrunn-Forst, zo’n 40 kilometer vanaf München.

Marco Mans directeur Tuwi (rechts op de foto): ‘Hiermee willen we de hiervoor benaderde  en uitgenodigde klanten van ons laten zien welke mogelijkheden het zwenkbuigen tegenwoordig allemaal te bieden heeft. De directe aanleiding was de nieuwe lijn van deze machinebouwer, de PowerBend Professional  waarmee het bereik van het zwenkbuigen wordt vergroot. Het gaat hierbij om de nieuwe up en down techniek waardoor er samen met de roterende bovenbalk, dikkere materialen mee kunnen worden bewerkt. We willen onze klanten graag attenderen op deze ruimere mogelijkheden. Bovendien geeft het zwenkbuigen een verlaging van de kostprijs product. En dat spreekt veel plaatbewerkers wel aan.’

  

Reacties Techni-Show

Op de afgelopen Techni-Show stond bij Tuwi het nieuwe model SPB uit de Evolution serie  opgesteld in de stand van Tuwi tijdens de Techni-Show. ‘Hiervoor was veel belangstelling en diverse ondernemers gaven aan dat ze wel meer wilden weten over deze plaatbewerkingstechniek. Schröder ontwikkelde deze nieuwe lijn om aan de steeds groter wordende capaciteitseisen te kunnen voldoen. Deze krachtige machine is uitgevoerd met een revolutionaire buigbalkaandrijving die in combinatie met de speciale bovenbalkaandrijving materiaal tot 8 mm dikte buigen kan’, geeft Mans aan.

De EVO zwenkbuigmachines zijn uitgevoerd met een servo-aandrijving die er voor zorgt dat er vrijwel geen vermogensverlies in de overbrengingen optreedt. Hierdoor heeft de machine een enorme capaciteit. De onder- en bovenbalk zijn zo ontwikkeld dat ze een goede statische en dynamisch stijfheid geven voor nauwkeurig buigen.

Voordelen

Bij het gebruik van een zwenkbuigmachine hoeven de platen niet te worden gedraaid. Met de up en down technologie kan het zogenaamde positief en negatief zetten worden gerealiseerd. ‘Hierdoor ben je ook minder afhankelijk geworden van de parameters van het materiaal bij gebruik van een kantbank. De platen blijven immers liggen en hoeven tijdens het zetproces niet te worden gedraaid. Verder heeft zwenkbuigen als voordeel dat er minder kans op beschadigingen aan de plaat is. Dit heeft vooral zijn voordelen bij aluminium en rvs. Bij veranderingen van plaatdikte stelt de machine zich automatisch in en hoeft er geen gereedschap te worden gewisseld.

Binnen Schröder wordt ook de eigen software voor de cnc gestuurde machines ontwikkeld. De POS 3000 3D is software met grafische besturing. Met deze software worden de universele zwenkbuigmachines via 3D-graphics bestuurd en is een snelle keuze van standaard producten mogelijk. Productprofielen kunnen touch-screen worden ontworpen en ook worden hierbij de maatvoering en buigvolgorde automatisch bepaald. De software kan online worden onderhouden.

Informatief

We hebben positieve reacties ontvangen op dit informatieve bedrijfsbezoek. Het gaat ons er ook om de markt te informeren over de ontwikkelingen binnen het zwenkbuigen. In Nederland is het toch nog wel een vrij onbekende techniek en verkiezen bedrijven eerder een kantbank dan een zwenkbuigmachine. Dit bezoek zal voor veel bedrijven een reden zijn om de mogelijkheden voor de zwenkbuigmachine binnen het bedrijf en de te maken onderdelen eens nader onder de loep te nemen.’

Reacties ‘uit het veld’

Dirk Lohr, directeur-eigenaar van Lohr Liften in Zevenaar is al geruime tijd bezig met het inwinnen van informatie over de mogelijkheden van het zwenkbuigen. ‘Twee jaar geleden heb ik deze firma Schröder ook al eens bezocht. Een zwenkbuigmachine staat nog steeds hoog genoteerd op mijn lijstje maar de investering is best wel fors. We hebben een kantbank een waterstraalsnijder en een lasersnijmachine staan. Een zwenkbuigmachine zou een goede aanvulling kunnen zijn binnen onze bedrijfsactiviteiten. We zijn wel overtuigd van de kwaliteiten van de machines bij Schröder’, aldus Lohr.

Lohr liften produceert liften en liftonderdelen voor alle martkten en in vele verschillende soorten en afmetingen. Het bedrijf levert aan onder andere woningbouwcorporaties, de utiliteitsbouw en aan particulieren. Naast standaard liften onderscheidt het bedrijf zich met klantspecifieke oplossingen.

Mogelijkheden

John Feijen, algemeen directeur van Feijen Metaaltechniek uit Maarheeze, ziet binnen zijn bedrijf wel mogelijkheden voor een zwenkbuigmachine. ‘We hebben er wel producten voor die geschikt zijn voor deze bewerking. Vooral de up en down techniek is interessant en de kans op beschadigingen aan de plaat is aanzienlijk minder. Voor een zwenkbuigmachine heb je wel een grote ruimte nodig en de operator ziet het proces niet. Dat is wel een nadeel. Ook zullen de medewerkers aan een andere manier van werken moeten wennen. Maar ik ben wel overtuigd van de efficiency die er mee is te behalen’, vindt Feijen. Feijen Metaaltechniek is toeleverancier op het gebied van halffabricaten in de metaalindustrie.

Op de hoogte

Luc Verkoelen van Snijcentrum Zuid Nederland vindt de techniek van zwenkbuigen interessant. ‘Maar vooralsnog hebben we niet de producten in ons bestand die een investering in een zwenkbuigmachine verantwoordelijk maken. In elk geval willen we op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen dit spectrum in de plaatbewerking. En je weet immers nooit wat de toekomst brengt.’

Duitse degelijkheid

Vader Harry en zoon Leonard Baas van Metaalbedrijf Baas uit Almelo vinden het er bij de Duitse machinebouwer goed uit zien. ‘Schröder is een degelijk bedrijf dat prachtige machines maakt. We gaan zeker onderzoeken welke mogelijkheden er zijn binnen onze producten. Het gevoel is goed, maar dat moet binnen het gehele bedrijf zo zijn. Bovendien zal de werkvoorbereiding moeten worden aangepast en afgestemd op het zwenkbuigen.’

Baas Metaal in Almelo is al meer dan 25 jaar een klantgericht metaalbedrijf voor onder andere de machine-, apparatenbouw, de agrarische sector en de voedingsmiddelenindustrie.

Directeur Jan Mondria van het bedrijf Breman in IJsselmuiden heeft de nodige ervaring met zwenkbuigen. ‘We hebben diverse zwenkbuigmachines en scharen in gebruik. Het past prima binnen ons bedrijf. We maken rookgasafvoersystemen en ventilatiesystemen op maat. Het is goed om op deze manier eens te kijken welke mensen en welk bedrijf nu deze machine produceren. En de Duitse degelijkheid en kwalitet straalt van dit familiebedrijf Schröder af.’

De Schröder group

De Schröder group bestaat uit Hans Schröder Machinenbau en Schröder-Fasti Technologie. De groep heeft in totaal 240 medewerkers en een jaaromzet van circa 32 miljoen euro. Het bedrijf levert wereldwijd machines voor plaatbewerking en doet dat in Nederland sinds 1998 via Tuwi, Winterswijk. Schröder is opgericht  in 1949 en is gericht op kwaliteit en het bedrijf omschrijft zichzelf als een klantgericht familiebedrijf. De focus binnen Schröder ligt op het ontwikkelen van moderne machineconcepten voor het buigen en knippen van plaatmateriaal.

Het bedrijf wordt geleid door Sebastian en Matthias Schröder samen met vader Franz (zie bovenstaande foto). De machines worden voor 85 procent in-house geproduceerd. Alleen elektronische componenten en motoren worden ingekocht. Het bedrijf maakt zwenkbuigmachines, guillotinescharen, rondbuigmachines, felsmachines, hydraulische plaatscharen en persen.

www.schroedergroup.eu / www.tuwi.nl

Rolf Elling

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

3 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

3 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 dagen ago