De MIA-regeling biedt ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen een extra belastingaftrek. De Vamil-regeling biedt een liquiditeits- en rentevoordeel. Beide regelingen worden verlaagd.
Het MIA-voordeel wordt verlaagd van 40, 30 en 15 procent naar respectievelijk 36, 27 en 13,5 procent van het geïnvesteerd bedrag.
De vrije afschrijving via Vamil is nu 100 procent en wordt in 2011 beperkt tot 75 procent van het geïnvesteerd bedrag. Dit geldt ook voor de jaren 2012 en 2013. Vanaf 2014 worden de percentages weer op het oorspronkelijke niveau gebracht.
Reden voor de verlaging van de percentages is een overgangsregeling voor het afschaffen van de heffingskorting voor groene beleggingen. De Tweede Kamer ging in november akkoord met het afschaffen van de heffingskorting voor groene beleggingen. De overgangsregeling maakt het mogelijk deze heffingskorting gefaseerd in drie jaar af te bouwen. Voor de financiering van deze overgangsregeling is besloten de voordeelpercentages voor MIA, Vamil en de Energie Investerings Aftrek EIA gedurende drie jaar te verlagen.
De MIA en Vamil zijn twee verschillende regelingen, maar worden vaak gecombineerd. Beide regelingen maken gebruik van een gezamenlijke lijst, de zogenaamde Milieulijst. Op deze lijst staan alle bedrijfsmiddelen genoemd die in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil. De Milieulijst wordt jaarlijks herzien.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…