Tijdens de kick-off bij het Dinalog Institute in Breda hebben de partners de eerste werkafspraken gemaakt. ‘We zijn opgestegen en daar gaan we landen’, wees initiatiefnemer Jeff van Hek uit het raam naar het terrein waar de Dinalog Campus in 2012 moet verrijzen.
Namens de overheid onderstreepte Roel Gans, plaatsvervangend Directeur-Generaal Luchtvaart en Maritieme Zaken van het ministerie van Verkeer & Waterstaat, het belang van een innovatie-, demonstratie- en testcentrum als LogiXperience. Nederland is immers dé logistieke hub van Europa. De goederenstromen die via ons land lopen leveren een enorme toegevoegde waarde: 40 miljard euro, 8 procent van het bruto nationaal product (BNP). ‘De concurrentie is echter een stuk sterker geworden. De vanzelfsprekende dominantie is voorbij’, vertelde Gans de ruim zestig aanwezigen. Als we voorop willen blijven lopen, moet de sector volgens Gans in actie komen. Het enige wat de overheid kan doen is daarvoor de randvoorwaarden creëren. ‘We hebben daarom 25 miljoen euro uitgetrokken voor een innovatieprogramma. LogiXperience is een goede stap in het bewerkstelligen van die innovatie, met name richting het midden- en kleinbedrijf.’
Tijdens de kick-off werd een concrete start gemaakt met de ontwikkelfase van LogiXperience. De partners van LogiXperience gaan het komend halfjaar met elkaar oriëntatiesessies opzetten op drie terreinen: supply chains, transport modi en warehousing & production. De oriëntatiesessies zijn bedoeld voor mensen in het logistieke werkveld die zich willen oriënteren op de mogelijkheden om processen te verbeteren en te optimaliseren. ‘We willen eerst bewustwording creëren’, vertelt initiatiefnemer Jeff van Hek. De 38 partners zijn verdeeld over vier clusters: één voor supply chains, één voor transport modi en gezien het aantal specialisten op dit vlak, twee voor warehousing & production. ‘Eind dit jaar verwachten we tussen de vijftig en zestig partners te hebben, voor eind 2011 mikken we op tweehonderd. Als het aantal partners groeit, gaan we het aantal clusters uitbreiden’, vertelt Van Hek, die eraan toevoegt dat geïnteresseerde bedrijven en instellingen nog steeds kunnen aanhaken.
Tijdens de kick-off zijn de clusters, elk onder leiding van een projectmanager, al daadwerkelijk aan de slag gegaan. De leden hebben zich aan elkaar voorgesteld en data geprikt voor zes brainstorm- en ontwikkelsessies voor het komend halfjaar. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over het ‘huiswerk’ voor de eerstvolgende sessie. Doel van elk cluster is om een concrete demonstratie op te zetten. Met elkaar moeten de clusterleden onder meer antwoord geven op de vragen hoe zo’n demonstratie eruit moet zien en hoe mensen straks van die demonstraties gebruik kunnen maken. Uiteindelijk moet dat leiden tot een concrete demonstratie die opgesteld, getest en gevalideerd kan worden.
De demonstraties zullen voorlopig op tijdelijke locaties worden neergezet. Uiteindelijk moeten ze hun plek vinden in het gebouw dat verrijst op de Dinalog Campus in Breda. ‘Een centrum als LogiXperience hoort thuis op een campus waar innovatie centraal staat’, meent Peter Timmermans, projectdirecteur campusontwikkeling. De campus moet dé ontmoetingsplaats voor de logistieke sector worden. Wim Bens: ‘Uiteindelijk moeten jaarlijks vierhonderdduizend mensen de supply chain campus bezoeken.’
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…