Surface 2010: Razendsnel sproeiontlakken

‘Sommige klanten wachten erop. Een paar uurtjes en ze kunnen weer vertrekken’, zegt Hans van Holten van Enso Ontlakking en Refitech Composites.

Drie jaar geleden heeft hij de Eerste Nederlandse Sproei-Ontlakking (Enso) opgericht. Als een van de weinige loon-ontlakkers in de Benelux gebruikt hij het chemisch ontlakkingsprcoces van het Duitse bedrijf ESC. Typerend voor dit proces is dat het ontlakken gebeurt in een soort supergrote vaatwasser, bij hoge temperaturen (90 tot 120 graden) en op een milieuvriendelijke manier.


De te ontlakken materialen worden noch thermisch noch mechanisch belast. Maar waar het sproeiontlakken zich vooral door onderscheidt, is de snelheid. ‘Afhankelijk van de dikte van de laklaag moeten de spullen een uur in de machine. Met reinigen en eventueel nog dewatering – alleen bij staal – duurt het ontlakken anderhalf uur.’ En dat spreekt klanten van Enso aan.

Sproeien en chemie

ESC heeft het spoeiontlakken twaalf jaar geleden ontwikkeld. De gelakte stukken worden in een korf gezet die de machine in gaat. Hierin worden de stukken besproeid met de chemicaliën, verwarmd tot 90 à 120 graden. Het besproeien gebeurt met lage druk, maximaal 3 bar. Dat heeft als voordeel dat er geen enkele beschadiging van de stukken optreedt.

Doordat de korf roteert, worden de stukken voortdurend van alle kanten besproeid zodat er een egale ontlakking plaatsvindt. Qua materialen kun je er staal, aluminium en zelfs verzinkt staal in ontlakken. Bij dit laatste materiaal blijft de zinklaag helemaal in tact. Ook RVS leent zich goed om te ontlakken met de sproeiïnstallatie. ‘We doen hier eigenlijk aan recycling van metalen’, vat Hans van Holten de activiteit van Enso in een zin samen. ‘Door ze te ontlakken, kun je de producten opnieuw gebruiken.’

Gesloten kringloop

Dat klinkt milieuvriendelijk en duurzaam. Verstaat dit zich echter wel met de chemicaliën die in het proces gebruikt worden? ESC, zo blijkt, houdt met de gebruikers van deze ontlakkingstechniek de kringloop gesloten. In een bad van 700 liter kan maximaal 70 liter lak worden opgenomen.

Toepassingen

Toepassingen zijn er legio. Maar je moet wel de goede zoeken, benadrukt Van Holten. Haken uit een lakstraat reinigen heeft doorgaans geen zin. ‘Dan ben ik te duur. Een pyrolyseoven is dan goedkoper. Of je moet per se willen voorkomen dat warmte in het materiaal komt.’ Dun aluminium reinigen kan dan wel weer heel goed in de ENSO-installatie.

Het sproeilakken is vergeleken met een pyrolyseoven bijna een factor drie duurder. Vergeleken met ontlakkingsbaden is het proces ongeveer even duur. En dan gaat de factor snelheid de doorslag geven. Plus het feit dat het substraat dat gereinigd wordt, op geen enkele manier aangetast wordt door de chemicaliën.

‘Stel een leverancier moet deze week gelakte onderdelen leveren maar ziet dat er veel afkeur is. Dan kunnen wij als het moet dezelfde dag reinigen en morgen kunnen de delen opnieuw gelakt worden.’

Enso Ontlakking staat op Surface 2010, stand 327.

Franc Coenen

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

20 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago