Aanleiding om het bericht over de wandelovens naar buiten te brengen, is het akkoord dat de energie-intensieve industrie heeft gesloten met minister Henk Kamp van Economische Zaken. Deze bedrijven hebben toegezegd dat ze tot 2020 samen 9 petajoule (PJ) extra aan energie zullen besparen. Tata Steel neemt daarvan zo’n tien procent voor zijn rekening. Het akkoord vloeit voort uit het Energieakkoord van 2013 en komt bovenop het convenant Meerjarenafspraken Energie Efficiëntie (MEE-convenant). Dit moet al leiden tot een besparing van 22 PJ in de periode 2017-2020.
De betrokken bedrijven hebben individuele besparingsafspraken. Haalt een bedrijf zijn doelstelling niet, dan volgt een financiële sanctie. De bedrijven kunnen hun besparingen echter wel onderling uitruilen.
Woordvoerder Robert Moens van Tata Steel beschouwt de bouw van de nieuwe ovens als een logische stap in de bedrijfsvoering. ‘Het gaat niet alleen om een afspraak met de overheid. Voor onszelf is het ook beter om minder energie te verbruiken, want energie kost geld. Daarom is het terugbrengen van energieverbruik een onderwerp waar we ons al jaren op toeleggen. En daarin nemen we veel grotere stappen dan de bouw van een wandeloven. Binnenkort nemen we bijvoorbeeld weer een proef met HIsarna-installatie, waarmee we werken aan een andere manier om ruwijzer te maken dan in een hoogoven. Dat zijn pas écht grote stappen.’
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…