Tata Steel bespaart energie in staalproductie met warmhoudkamers

Deze warmhoudkamers vormen een uniek concept en zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen de afdeling Projects & Technical Consultancy van Tata Steel en Heilig uit Heerhugowaard. Begin december zijn drie warmhoudkamers in gebruik genomen, elk 14 bij 23 meter groot en 4 meter hoog. Het dak bestaat uit luiken die open kunnen schuiven, waardoor de kraan boven de installatie plakken in de warmhoudkamers kan neerleggen of weghalen.

Halve dagproductie

Met dit project kan ongeveer een halve dagproductie van de Warmband op temperatuur gehouden worden en stijgt de zogenaamde warme inzet van plakken staal in de Warmband naar verwachting met zo’n 15 procen.t Tata Steel heeft 4,5 miljoen euro in de realisatie van dit project geïnvesteerd. ‘Ik ben trots op onze medewerkers die dit project hebben gerealiseerd’, zegt Dook van den Boer, directeur Tata Steel in IJmuiden.

‘Het laat maar weer eens zien hoe we door onze technologische kennis bij Tata Steel in staat zijn om projecten te bedenken en implementeren die winst opleveren voor ons bedrijf én voor het milieu. En dit is slechts één van de vele projecten waarmee we de hoeveelheid energie voor het maken van een ton staal inmiddels met bijna 30 procent hebben gereduceerd sinds 1989’, aldus Van den Boer.

Theemuts voor staalplakken

Warme plakken staal gaan per trein uit de staalfabriek naar het AOV-terrein (Afwerking, Opslag en Verzending) achter de Warmband. Als de plakken niet direct in de Warmband kunnen worden ingezet, kunnen ze vanaf nu worden opgeslagen in de warmhoudkamers. Zou dat niet gebeuren, dan zouden ze binnen 48 uur zijn afgekoeld. De warmhoudkamers zijn zo goed geïsoleerd dat het temperatuurverlies beperkt blijft, conform het principe van de theemuts.

Elke kamer houdt met een isolatielaag van 25 cm ongeveer 2.500 ton staal warm. Het dak van de kamers bestaat uit verrijdbare luiken, waardoor er op een willekeurige positie een opening kan worden gemaakt. Laden en lossen kan zo zeer selectief en zonder onnodig energieverlies plaatsvinden. Dit project levert meerdere voordelen op: Tata Steel spaart geld uit, er wordt minder gas gebruikt, minder CO2 uitgestoten en de capaciteit van de Warmband wordt groter.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

29 minuten ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

22 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago