De industrie is verantwoordelijk voor de helft van het wereldwijde energiegebruik, elke procent rendementsverbetering levert daarom veel voordelen op. Emerson Process Management lanceert Smart Energy Initiative en richt zich hiermee op industriële gebruikers die zowel om economische als mileutechnische redenen energie moeten besparen.
In veel gevallen bedragen de energiekosten inmiddels zo’n 30 procent van de totale operationele kosten van een fabriek. Gecombineerd met de nog steeds stijgende prijzen van fossiele brandstoffen en de strengere eisen aan uitstoot, betekent dit dat de markt meer dan rijp is voor kostenverlagende maatregelen. Hierbij valt te denken aan het gebruik van nieuwe, alternatieve brandstoffen, waarmee energiekosten en emissies omlaag kunnen. Maar ook aan het opsporen en elimineren van energieverliezen (door stoomlekkages bijvoorbeeld). Basis hiervoor is een combinatie van detectie, analysetechnieken en intelligente software, waarmee industrieën hun energiesituatie aanzienlijk kunnen verbeteren.
True Energy
Emersons nieuwe Industrial Energy Group gaat haar aandacht in eerste instantie richten op het verbeteren van het rendement van hybride energiecentrales. Het betreft hier onsite installaties waarmee zowel stoom als elektriciteit wordt opgewekt voor eigen gebruik door de fabriek. Daarnaast gaat de Industrial Energy Group producenten gericht adviseren over hoe zij door aanpassingen in de productie-installaties of door deze slimmer te gebruiken en te besturen, het energiegebruik kunnen terugdringen. Een cruciale rol in het streven het energiegebruik te verlagen, speelt Emersons True Energy technologie. Dit is een gepatenteerde innovatie voor het berekenen van de actuele calorische waarden van beschikbare brandstoffen. Hiermee zijn betrouwbare voorspellingen te maken van de te verwachten energie-opwekkingskosten zodat op basis hiervan de meest rendabele instellingen gekozen kunnen worden. Energiecentrales kunnen daardoor optimaal gebruikmaken van verschillende beschikbare brandstoffen zoals olie, gas, biogas, biomassa, hout, petroleum, cokes of gas dat normaal gesproken ‘energieloos’ afgefakkeld wordt. Maar ook alternatieve energiebronnen zoals zonne- en windenergie kunnen in de simulatieberekening worden meegenomen. Uitgangspunt is hierbij een constante vraaggestuurde stoomproductie, terwijl de software berekent in welke verhoudingen en bij welke combinatie van brandstof en opwekkingsmethode sprake is van de meest rendabele of goedkope oplossing. Hierbij kan en zal ook rekening gehouden worden met de inkoopkosten van energie, zodat bij fluctuaties in de prijs kritisch gekeken kan worden of zelf stroom opwekken tijdens bepaalde uren of dagen nog wel rendabel is.
In de praktijk
Emerson heeft inmiddels in verschillende bedrijfstakken veelbelovende resultaten bereikt met deze aanpak. Zo maakt de staalfabriek van Tata Steel in het Engelse Port Talbot voor energie- en stoomopwekking inmiddels rendabel gebruik van afvalgassen van gas- en cokesovens. Normaal gesproken waren dat bijproducten van het proces bij Tata Steel die ongebruikt werden afgevoerd. In combinatie met een betere procesbeheersing is het Tata Steel inmiddels gelukt om de energieconsumptie van de fabriek hierdoor met 5 procent te verlagen. Ook hebben de inspanningen van Emerson ertoe geleid dat bijvoorbeeld een commerciële energiecentrale inmiddels stoom produceert met afvalhout als biobrandstof en dat de boilersystemen van een grote universiteit stabieler en goedkoper functioneren.