Tata Steel en Rio Tinto starten vierde proef HIsarna ruwijzerproductie

Deze nieuwe technologie heeft geen voorbewerking nodig van grondstoffen tot kooks, sinter (brokken) of pellets (bolletjes). Als deze technologie succesvol kan worden ontwikkeld, kan die voorbewerkingsfase uit het proces worden geschrapt. Dat zou leiden tot een besparing van 20 procent CO2 uitstoot ten opzichte van het huidige productieproces. De vierde proefcampagne loopt tot 30 juni. De HIsarna-proeven lopen al sinds 2009 .

Steun voor project

‘Het vervult me met trots dat we er bij Tata Steel in IJmuiden in zijn geslaagd deze installatie te ontwerpen, te bouwen en aan te tonen dat deze revolutionaire technologie werkt. Tijdens de vorige campagne is het HIsarna ruwijzer zelfs in onze staalfabriek ingezet’, zo stelt Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden en Chief Technical Officer van Tata Steel in Europa.

‘Een dergelijk omvangrijk project til je natuurlijk niet in je eentje van de grond. We werken samen met onder meer andere grote staalbedrijven en mijnbouwbedrijf Rio Tinto. Ons project wordt door wetenschappers en staalmakers uit de hele wereld nauwlettend gevolgd. HIsarna kan op termijn een echte ‘game-changer’ worden in de staalindustrie. Het is een van de meest kansrijke technologieën om de staalproductie verder te verduurzamen. Tata Steel en de projectpartners hebben, ondanks de uitdagende economische situatie in Europa, het HIsarna project altijd gesteund. Voor de volgende fases van het ontwikkeltraject van HIsarna zijn forse investeringen nodig. Die kosten kunnen de projectpartners alleen niet dragen. Ik hoop dan ook dat de Europese Commissie en de Nederlandse overheid zich bereid tonen om de duurproef van volgend jaar en het realiseren van een installatie op industriële schaal financieel te ondersteunen. Die steun is onontbeerlijk’, aldus Fischer.

Industriële schaalgrootte

De doelstelling van de vierde campagne is om vier keer meerdere dagen aaneen ruwijzer te produceren, daarbij gebruik makend van verschillende soorten kolen en ijzererts. Na afloop van deze testcampagne gaan Tata Steel en de projectpartners voorbereidingen treffen voor een duurtest met de installatie. Het is de bedoeling om in 2015 een half jaar lang ruwijzer te produceren. Die duurproef levert belangrijke gegevens op voor de daaropvolgende cruciale stap: het ontwerpen, bouwen en testen van een HIsarna-installatie op industriële schaalgrootte.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago