In India zal het vervolg van de HIsarna pilot-plant van 400.000 ton gaan plaatsvinden. Ondanks dat behoort voor Tata Steel in IJmuiden de bouw van een HIsarna-installatie met een capaciteit van 1 miljoen ton een van de mogelijkheden om de staalproductie op termijn vergaand te verduurzamen.
Hiermee reageert Tata Steel op het artikel IJmuiden grijpt naast nieuwe milieuvriendelijke staalfabriek in de volkskrant van gisteren.
Tata Steel zet sterk in op het verduurzamen van de staalproductie. HIsarna is een in IJmuiden bedacht en ontwikkeld alternatief voor het hoogovenproces, waardoor je vloeibaar ruwijzer kunt maken met minimaal 20 procent minder CO2-uitstoot. Bij een recente proef met duurzame biomassa werd zelfs een reductie van 50 procent CO2-uitstoot gerealiseerd. En als je CCS toepast, het afvangen en opslaan / gebruiken van CO2, dan is een reductie van minimaal 80 procent mogelijk. HIsarna is daarmee een doorbraaktechnologie om de wereldwijde staalindustrie te verduurzamen.
Volgende fase HIsarna in India
In IJmuiden staat een pilot-plant met een capaciteit van 60.000 ton ruwijzer. Deze installatie is inmiddels onderdeel geworden van de configuratie op de site. Deze pilot-plant blijft onderdeel van het verder ontwikkelen van de HIsarna-technologie.
De volgende fase van de ontwikkeling van HIsarna, een pilot-plant met een capaciteit van 400.000 ton, gaat in India plaatsvinden. Vervolgens moet er worden opgeschaald naar een demoplant met een capaciteit van 1 miljoen ton. Als de fase van de demoplant is aangebroken zit je heel dicht op het commercieel beschikbaar komen van de technologie. Staalbedrijven in de hele wereld kunnen dan een HIsarna-installatie bouwen, dus ook het huidige Tata Steel IJmuiden.