Actueel

Tata Steel Nederland levert grote ontstoffingsprojecten op

Op het terrein van Tata Steel in IJmuiden zijn drie grote ontstoffingsinstallaties in gebruik genomen. De installaties waar het om gaat zijn smidse kappen bij de Hoogovens, een ontstoffingsinstallatie voor rookgassen bij de Pelletfabriek en een extra afzuiginstallatie in de Oxystaalfabriek.

Tags:
Foto: Tata Steel

Bezoekers van de opening werden ook langs de plaats geleid waar begonnen is met de bouw van het windscherm dat er voor moet zorgen dat de verwaaiing van grondstoffen verder afneemt. Ten slotte was er aandacht voor de start van de bouw van de DeNOx-installatie. Deze is ontworpen om de uitstoot van stikstofverbindingen bij de Pelletfabriek stevig te reduceren. 

Filters en kappen

De nieuwe installaties hebben allemaal als doel de uitstoot van bijvoorbeeld stof, lood en andere zware metalen drastisch te verminderen. Bij de Pelletfabriek is daarom een nieuwe doekfilterinstallatie gebouwd. Dit is een filter met het formaat van een flatgebouw van tien verdiepingen. Deze installatie moet zorgen voor tachtig procent minder lood, zware metalen en stof. 

Bij de Staalfabriek is ook een doekfilter geplaatst. Deze zuigt lucht en stof weg die in uitzonderlijke gevallen langs twee lager geplaatste installaties is gekomen. Dit zorgt voor vijftig procent minder uitstoot van stof en zware metalen bij het kiepen van ruwijzer. 

De smidse kappen van de Hoogovens lijken op enorme afzuigkappen. Zij zijn geplaatst boven de plek geplaatst waar tapgaten worden geboord. Stof dat daar voorheen wist te ontsnappen wordt nu opgevangen. Dit zorgt voor 75 procent minder stofuitstoot bij aftappen van vloeibaar ruwijzer.  

Roadmap Plus-verbeterprogramma

Het bouwen van de installaties en het windscherm vormen het sluitstuk van een verbeterprogramma met de naam Roadmap Plus. Dit programma is gestart nadat in 2018 grafietuitstoot in de omgeving duidelijk maakte dat Tata Steel schoner moest gaan produceren. Eerdere maatregelen die het bedrijf heeft genomen, zijn bijvoorbeeld het overkappen van de slakverwerking, waardoor het grafiet niet meer vrij kan komen en het installeren van verschillende installaties die de uitstoot van geluid en geur tegen gaan. 

Het doel van het Roadmap Plus-verbeterprogramma is de impact die Tata Steel heeft op de omgeving versneld te verkleinen. Met het programma investeert Tata Steel meer dan driehonderd miljoen euro in maatregelen die zorgen voor minder uitstoot van stoffen, geur, licht en geluid. 

Tags:
De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

9 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago