Tata Steel neemt nieuwe converter 23 in bedrijf

Chris Kollöffel, bedrijfschef van de Oxystaalfabriek, gaf het startsein voor de productie van de eerste lading staal in het nieuwe vat door een stuk van de oude Converter 23 in de schrootbak te deponeren. Nadat de bak met schroot in de converter was geladen en daaraan een pan vloeibaar ruwijzer was toegevoegd, kon de productie van de eerste lading staal daadwerkelijk beginnen.

‘Ik ben trots om hier vandaag te staan om de nieuwe Converter 23 in gebruik te stellen’, aldus Chris Kollöffel. ‘De nieuwe converter is belangrijk voor de continuïteit en stabiliteit van ons productieproces, waardoor we klanten de hoge kwaliteit staal kunnen leveren die ze voor hun producten nodig hebben. Na jaren van voorbereiding en vijf maanden hard werken verdient iedereen die aan deze megaklus heeft gewerkt een groot compliment. Tijdens de uitvoering hebben zich geen verzuimongevallen voorgedaan. We hebben met zijn allen laten zien dat veiligheid bij Tata Steel prioriteit heeft’, besloot Kollöffel.

Bijzonder transport

Dat het vervangen van een converter geen sinecure is, werd de afgelopen maanden wel duidelijk bij het staalbedrijf in IJmuiden. Er kwamen talrijke bijzondere transporten aan te pas om de honderdduizenden kilo’s zware en meer dan tien meter grote onderdelen naar en binnen de Staalfabriek te transporteren. Wegen moesten hiervoor tijdelijk worden afgesloten en zelfs lantaarnpalen moesten worden verwijderd om de transporten ruim baan te kunnen geven. Nadat de diverse onderdelen waren gemonteerd, werd de converter aan de binnenzijde van een vuurvaste bekleding voorzien om temperaturen tot 1.700 graden Celsius te kunnen weerstaan. De nieuwe Converter 23 produceert per lading 350 ton staal.

Oneindig recyclen

Het proces in de staalfabriek van Tata Steel in IJmuiden laat zien hoe duurzaam staal als materiaal is. Bij de productie van staal wordt naast vloeibaar ruwijzer standaard schroot ingezet. In tegenstelling tot de meeste andere materialen kan van gebruikt staal nieuw staal worden gemaakt zonder kwaliteitsverlies. Sterker nog: van schroot kun je, door tijdens het proces legeringen toe te voegen, een kwaliteit staal maken die zelfs van een hoger niveau is dan het oorspronkelijke staal. Staal kun je dus niet alleen recyclen, maar tijdens dat proces ook upcyclen. En dat kun je oneindig lang blijven doen. Bij Tata Steel in IJmuiden wordt jaarlijks onder meer zo’n 90 procent van alle verpakkingsstaal in ons land gerecycled. Drankenblikjes worden zo staal waarmee windmolens, zuinigere auto’s of duurzame bouwsystemen kunnen worden geproduceerd. De basis voor veel producten in onze moderne maatschappij is daarmee ‘made in IJmuiden’.

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

9 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

10 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

11 uur ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

1 dag ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

1 dag ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

1 dag ago