Actueel

Tata Steel onthult toekomstbestendige decoilinglijn bij Feijen

Feijen Heavy Gauge Europe, een gespecialiseerd staalservicecentrum en dochteronderneming van Tata Steel Nederland, heeft een decoilinglijn gelanceerd. Deze investering is een belangrijk onderdeel van Tata Steel’s strategische investeringsprogramma en maakt de volledig geïntegreerde supply chain – van de staalfabriek in IJmuiden tot Feijen – compleet. ​

Foto: Tata Steel

De nieuwe lijn is ontworpen om te voldoen aan de groeiende vraag naar sterke en slijtvaste staalsoorten, zoals Valast® 450, die onder andere worden gebruikt in sectoren als landbouw, bouwmachines, kranen, zware voertuigen en ‘yellow goods’.

‘We hebben nauw samengewerkt met onze klanten om hun behoeften en verwachtingen voor zowel producten als diensten beter te begrijpen. Deze inzichten, samen met de expertise van onze leverancier FIMI, hebben een belangrijke rol gespeeld in het ontwerp van de nieuwe lijn’, aldus Jaap Jan Aardenburg, marketing manager bij Tata Steel Nederland.

Stig Eriksen, general manager van Feijen Heavy Gauge Europe, voegt hieraan toe: ‘Onze nieuwe decoilinglijn is meer dan alleen een investering in nieuwe apparatuur. Het symboliseert de voltooiing van een volledig geïntegreerde supply chain, van staalproductie in IJmuiden tot eindverwerking in Feijen. Hierdoor kunnen wij warmgewalste staalrollen verwerken tot platen die voldoen aan de eisen van de hedendaagse markt.’

40 meter per minuut

De nieuwe decoilinglijn is uitgerust met de nieuwste technologieën om zowel productiviteit als kwaliteit te verhogen. Het is de krachtigste lijn ooit ontworpen door FIMI en in staat om materialen met een ultrahoge treksterkte te verwerken. De lijn kan coils aan tot veertig ton, met een vloeigrens tot 1600 N/mm², hardheden tot UHSS-kwaliteiten, breedtes tot 2150 mm en diktes tussen 1,5 en 13 mm, met een snelheid tot veertig meter per minuut. De producten die deze lijn levert, kenmerken zich door uitstekende vlakheid en zeer nauwe maattoleranties.

Automatisering speelt een sleutelrol in de werking van de lijn. Belangrijke functies zijn onder meer automatisch laden, robotondersteund ontstrippen, en automatische dikte- en dimensiemetingen. Drie geavanceerde nivelleermachines zorgen voor volledige automatisering van de coil-invoer, zonder dat fysiek contact nodig is, wat de veiligheid van de operator waarborgt. Het driestaps borstelsysteem met een slim afzuig- en filtermechanisme minimaliseert de uitstoot van deeltjes, wat bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid van de lijn. 

De geautomatiseerde meting van de oppervlaktekwaliteit, met behulp van een camera en de technologie voor het stapelen van airbags, zorgen voor optimale precisie met behoud van lage geluidsemissies. De kern van de lijn wordt gevormd door automatisering en robotica, en garandeert productie op hoge snelheid, realtime monitoring en volledige traceerbaarheid van de productlevenscyclus via Industrial IoT-oplossingen. Dit optimaliseert het energieverbruik, verhoogt de efficiëntie en maakt voorspellend onderhoud mogelijk, wat de continuïteit van de processen waarborgt.

Op weg naar CO2-neutraliteit bij Feijen

In lijn met Tata Steel’s bredere visie op duurzaamheid, heeft Feijen aangekondigd CO2-neutraal te zijn voor Scope 1 en 2. Dit onderstreept Tata Steel’s streven om de ecologische voetafdruk te verkleinen en sluit aan bij de langetermijnstrategie om CO2-neutraliteit te bereiken in al haar activiteiten. De nieuwe lijn vormt daarmee de toekomst van staalproductie: geautomatiseerd, duurzaam en perfect geïntegreerd met de staalfabriek in IJmuiden.

‘We handelen nu en nemen onze verantwoordelijkheid door nu al een reeks groene staalproducten van onze staalfabriek Tata Steel IJmuiden aan te bieden onder het merk Zeremis en onze distributielocaties CO2-neutraal te maken’, zegt Jaap Jan Aardenburg. ‘Deze investering maakt deel uit van Tata Steel’s reis naar een groenere toekomst, en we zijn verheugd om aan te kondigen dat het Service Centre Maastricht, waar de Feijen-fabriek onder valt, nu ook CO2-neutraal is in scope 1 en 2. Ons doel is om al onze vestigingen CO2-neutraal te maken tegen 1 april 2025.’

Stig Eriksen voegt hieraan toe: ‘De nieuwe decoilinglijn is een belangrijke investering die ons niet alleen op het gebied van automatisering en kwaliteit aan de top van de industrie plaatst, maar ook onze duurzaamheidsdoelen ondersteunt. Het is een belangrijke stap vooruit om onze activiteiten klaar te maken voor de uitdagingen van morgen.’

De redactie

Recent Posts

Perron038 en Universiteit Twente gaan samenwerken

Universiteit Twente en Perron038, innovatiecentrum voor de maakindustrie in (Regio) Zwolle, zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan.…

16 uur ago

Staaljournaal: Staalmarkt blijft in mineur

Europese autofabrikanten, een van de belangrijkste en op één na grootste afnemers van staal, hebben…

1 dag ago

MKB-Nederland: ‘Nu tempo maken met uitwerking voorstel vroegpensioen’

VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland roepen minister Van Hijum op tempo te maken met de…

2 dagen ago

Nieuwe cao Metaal & Techniek is een feit

Leden van de vakbonden FNV, CNV en De Unie en de werkgevers, verenigd in FWT,…

2 dagen ago

Kabinet wil ondernemerschap stimuleren

Het kabinet wil het verdienvermogen van Nederland versterken door ondernemerschap te stimuleren. Ondernemers en bedrijven…

3 dagen ago

Open automatiseringssysteem voor plastic recycling

Schneider Electric werkt samen met GR3N aan de ontwikkeling van een open automatiseringssysteem voor de…

3 dagen ago