‘Als dit project slaagt, kan er in de toekomst staal worden gemaakt met aanzienlijk minder CO2-uitstoot. HIsarna is het levende bewijs van het commitment van de Europese staalindustrie om door het bedenken en ontwikkelen van slimme technologische oplossingen bij te dragen aan het verduurzamen van onze samenleving’, stelt Köhler. Vandaag werden de branders aangestoken, die de HIsarna oven op de juiste temperatuur brengen. Over twee weken kan dan worden gestart met de proeven om volgens het nieuwe procedé ruwijzer te maken.
Tijdens de eerste proefcampagne in het voorjaar van 2011 is aangetoond dat de theorie achter deze doorbraaktechnologie daadwerkelijk resulteert in het maken van vloeibaar ruwijzer. Daarmee was de sprong van tekentafel naar praktijk gemaakt. Nadat er diverse verbeteringen zijn doorgevoerd in de procedures en de HIsarna-fabriek op verschillende punten is aangepast, is de installatie nu gereed voor de tweede proef. De doelstelling van de tweede campagne is om meerdere aaneengesloten dagen ruwijzer te maken volgens het nieuwe procedé. Deze proefperiode zal zo’n 6 weken in beslag nemen, waarna de resultaten worden geëvalueerd.
Om in een hoogoven ruwijzer te kunnen maken, moeten ijzererts en kolen worden voorbewerkt tot sinter (brokken ijzererts), pellets (bolletjes ijzererts) en kooks. Dat gebeurt in aparte sinter-, pellets- en kooksfabrieken. Het revolutionaire karakter van de HIsarna-technologie is gelegen in het feit dat ijzererts en kolen zonder voorbewerking rechtstreeks in het nieuwe type oven kunnen worden ingebracht. Indien dit project succesvol is, zou over tien tot twintig jaar een complete stap van het staalproductieproces geleidelijk kunnen worden uitgefaseerd. Dat betekent dat er bij het maken van staal 20 procent minder CO2-uitstoot plaatsvindt ten opzichte van het huidige productieproces.
HIsarna maakt onderdeel uit van het ULCOS-programma (Ultra-Low CO2 Steel making) en wordt gezien als een van de meest kansrijke methodes om de CO2-uitstoot in het staalproductieproces aanzienlijk te verminderen. Europese staalbedrijven, mijnbouwbedrijven Rio Tinto en LKAB en diverse onderzoeksinstanties werken gezamenlijk aan dit project . HIsarna wordt financieel ondersteund door de Europese Unie en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De doorbraaktechnologie achter HIsarna is deels bij Tata Steel in IJmuiden bedacht.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…