Tata Steel verbetert supply chain met pilotproject

Mede door de recessie is het belang van realtime geïntegreerde procesinformatie nog groter geworden voor alle niveaus binnen een productiebedrijf. Het is niet alleen meer de operator of plant manager die het productieproces en de kosten bewaakt en financiële beslissingen neemt. Ook de directie wil nu ook precies weten waarom een bepaalde investering door een afdeling wordt gedaan, wat deze oplevert en wat de consequenties zijn voor de gehele productieketen. Bovendien zijn voorraden nu niet meer het elastiek om de planning goed te managen. Productiebedrijven opereren namelijk in een steeds complexere omgeving. De Manufacturing Atlas Portal van Logica biedt als eerste een realtime totaaloverzicht van de gehele productieketen, waarmee zowel de werkvloer als management beter verantwoord, strategische en financiële keuzes kunnen maken.

 

Pilot Tata Steel

Tata Steel in IJmuiden is het eerste grote productiebedrijf dat met Manufacturing Atlas Portal in pilotvorm heeft gewerkt. Fred Vreeburg, information manager bij Tata Steel: ‘Door de inzet van de Manufacturing Atlas Portal kunnen we onze gebruikers voorzien van één scherm, waarbij de informatie door verschillende systemen geleverd wordt. Logica heeft op basis van onze wensen, een koppelvlak gebouwd waar verschillende systemen ingeplugd kunnen worden. De synchronisatie van gegevens is realtime.’

 

Overzicht gehele supply chain

‘Een ander mooi bijkomstig voordeel van de portal is het optimaliseren van de communicatie tussen afdelingen binnen industriële ondernemingen. Vaak is het lastig om realtime processen op verschillende afdelingen nauwlettend te volgen. Plant managers overzien vaak slechts één onderdeel van de gehele supply chain. Wanneer een product in een bepaalde periode minder verkoopt, dan zal de voorraad uiteindelijk toenemen. De portal signaleert dit en maakt de consequenties voor alle afdelingen direct inzichtelijk. Een manager op de productieafdeling kan zo op tijd besluiten om het personeel in te zetten voor bijvoorbeeld onderhoud van de machines. Zodra de verkoop weer aantrekt, kan er weer volop geproduceerd worden. Het continu zo efficiënt mogelijk maken van de productieketen kan een productiebedrijf natuurlijk heel wat geld besparen’, aldus Peter van Barneveld, practice manager manufacturing IT bij Logica en ook verantwoordelijk voor de rollout van de pilot bij Tata Steel.

De redactie

Recent Posts

Vraag Duitse machinebouw stagneert

De Duitse machinebouw-industrie ondervindt stevige tegenwind. In het derde kwartaal van 2024 daalde het aantal…

2 uur ago

Weer flinke krimp voor industriële productie

De kalendergecorrigeerde productie van de Nederlandse industrie was in september 3,3 procent lager dan in…

3 uur ago

Grenzen verleggen in precisietechnologie

Technologische innovaties in hightech en precisietechnologie worden steeds complexer, waardoor internationale samenwerking essentieel is. Op…

1 dag ago

Hitma en Distran brengen geavanceerde gaslekdetectietechnologie naar Nederland

Hitma heeft een samenwerking opgezet met het Zwitserse Distran, specialist in draagbare ultrasone lekdetectieapparatuur. Deze…

1 dag ago

Hightech mkb-bedrijven gezocht

Holland High Tech en Regieorgaan SIA lanceren 'MKB Call Hightech 2024', gericht op innovatieve projecten…

1 dag ago

Subsidie voor innovatieve maritieme maakindustrie

Circulaire scheepsbouw, zero uitstoot in de scheepvaart of over goede data beschikken? De maritieme maaksector…

1 dag ago