Tata Steel Nederland moet in het eerste kwartaal van 2025 opnieuw stevig de broekriem aanhalen. Het staalbedrijf kondigt een extra bezuiniging van zestig miljoen euro aan. Dit bedrag komt bovenop eerdere maatregelen die al in gang waren gezet, maar onvoldoende effect hadden op de financiële positie.
Volgens het Financieele Dagblad heeft de directie de medewerkers in een interne boodschap gewaarschuwd: ‘Linksom of rechtsom: we kunnen het ons niet veroorloven om het doel van zestig miljoen euro niet te halen.’
Financiële druk
De situatie bij Tata Steel is nijpend. De Europese staalmarkt blijft zwak, terwijl import van goedkoop Chinees staal en hoge grondstof- en energieprijzen de druk verder verhogen. In het afgelopen boekjaar noteerde Tata Steel een verlies van 556 miljoen euro. Ook eerdere investeringen van driehonderd miljoen euro in de vermindering van CO2-uitstoot en overlast rondom de fabriek in IJmuiden hebben zwaar op de kaspositie gedrukt.
Crisismanager Hans Turkesteen, sinds september financieel directeur, scherpt daarom het beleid aan. Financiële controles worden voortaan wekelijks uitgevoerd, en uitgaven worden onder een vergrootglas gelegd. ‘Iedereen die geld uitgeeft, doet dat met een goede reden, maar we zullen anders moeten denken en handelen dan we gewend zijn,’ stelt de directie.
Onzekerheid
Hoewel Tata Steel eerder al 580 banen schrapte, is het nog onduidelijk of de nieuwe bezuinigingsronde opnieuw banen gaat kosten. Voor medewerkers kwam de aankondiging volgens vakbondsbestuurder Marten Jukema van CNV als een verrassing: ‘Waar de nieuwe besparingen in moeten gaan zitten, is voor velen nog onduidelijk.’
Ook leveranciers voelen de druk. Zij werden eerder aangespoord om hun tarieven te verlagen, een maatregel die voor sommigen een directe bedreiging vormt na jarenlang samenwerken met het staalbedrijf.
Vergroening
Ondanks de financiële problemen blijft Tata Steel investeren in vergroening. Het bedrijf wil tegen 2030 een deel van de installaties vervangen door duurzamere alternatieven, waarvoor miljarden euro’s nodig zijn. Hoewel gesprekken met de overheid over financiële steun gaande zijn, blijft Tata voorlopig zelf verantwoordelijk voor een groot deel van deze investeringen.
De komende maanden zullen cruciaal zijn voor Tata Steel. Het succes van deze bezuinigingen bepaalt niet alleen de financiële gezondheid van het bedrijf, maar ook de toekomst van zijn vergroeningstraject.