Dit was een van de uitkomsten van een recent gehouden Green Deal seminar bij Waterschap Rivierenland in Tiel over het gebruik van duurzaam geproduceerd hout in de (water)bouw.
Opdrachtgevers die bij aanbestedingen vastleggen dat zij duurzaam geproduceerd hout in hun projecten toegepast willen hebben, dit tot een gunningscriterium verheffen, tijdens de uitvoering alert zijn, controleren en afwijkingen niet accepteren, maken hun ernst duidelijk en helpen mee duurzaam geproduceerd hout in Nederland de norm te maken.
Waterschappen gebruiken in onder andere beschoeiingen en damwanden veel tropisch hardhout. Het aandeel duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt neemt jaarlijks toe blijkt uit de importcijfers van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen, van 58% in 2008 naar 86% in 2013. Echter, op het gebied van hardhout (55% aantoonbaar duurzaam in 2013) zijn nog flinke inspanningen nodig waarbij Waterschappen een belangrijke rol hebben. Als overheidsorgaan committeren zij zich met het duurzaam inkoopbeleid hout uit duurzaam beheerde bossen te betrekken. Maar wat is duurzaam? De Rijksoverheid heeft een commissie TPAC ingesteld om criteria voor het duurzaam inkopen van hout vast te stellen. Op basis daarvan worden bestaande certificatiesystemen getoetst. In de praktijk betekent dit dat hout met een certificaat van FSC of PEFC, en voor de komende twee jaar ook hout uit Maleisië met het MTCS-keurmerk voldoen.
Annemieke Visser-Winterink van Stichting Probos ontraadt overheidopdrachtgevers van hun opdrachtnemers een specifiek keurmerk te verlangen of gebruik van een specifieke houtsoort voor te schrijven. “Daarmee beperk je de opdrachtnemer op het gebied van kwaliteit, beschikbaarheid en prijs. Bovendien handel je feitelijk ook in strijd met de Europese regels voor aanbesteding. Als je in plaats daarvan verwijst naar de overheidscriteria en daarnaast fysisch mechanische eigenschappen eist, geef je de opdrachtnemer optimale vrijheid te doen waar hij goed in is: je opdracht kwalitatief en kosteneffectief realiseren. Bovendien verbreed je daarmee het houtsoortengebruik uit duurzaam beheerde bossen.”
De zienswijze tot verbreding krijgt bijval van directeur René Boot van Stichting Tropenbos Internationaal. “300 miljoen mensen in de wereld zijn volledig afhankelijk van tropisch bos. Het niet toepassen van duurzaam geproduceerd hout of het kiezen van alternatieve materialen maakt die bossen kwetsbaar voor ontbossing en omzetting naar landbouwgrond. Het idee dat houtkap hetzelfde is als ontbossing is fout. De focus op een enkele houtsoort beperkt de economische waarde van een bos en daarmee het benodigde kapitaal om een bos duurzaam in stand te kunnen houden.”
Het leveren van het hout uit duurzaam beheerde bossen is al lang geen probleem meer, zo werd tijdens de paneldiscussie onder leiding van Ronald Hiel van Schuttelaar & Partners duidelijk. Gespecialiseerde houthandels hebben in 95% van de gevallen het gevraagde duurzame hout op voorraad. “En in de overige vijf procent komen we graag met een alternatief,” zegt directeur John Hoogendoorn van GWW Houtimport te Lopik. “Gebruik ons als houthandel waar we goed in zijn: het leveren van bij uw project passend duurzaam geproduceerd hout.”
Meer info via www.bewustmethout.nl en www.inkoopduurzaamhout.nl.
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…
Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…