Tebumo schuift met aanschaf nieuwe Hartford portaalfreesmachine richting groot verspanen

Er zijn vele bedrijven in Nederland die heel breed alles oppakken op het gebeid van metaalbewerking. Tebumo Techniek is zo’n bedrijf waar naast constructiewerk en het lassen van plaatdelen tot mallen ook verspaning om de hoek komt kijken. Om het risico beter te spreiden, is van de verspaningsafdeling een zelfstandige machinefabriek gemaakt.

De verspaningstak Tebumo Techniek heeft een portaalfreesmachine van Hartford in gebruik genomen. Een machine met een vergroot bereik in de Z-as van 1.070 mm. Directeur Jos Louwhoff wil met het bedrijf namelijk opschuiven in de richting van het groot verspanen. ‘Net daaronder’, legt hij uit. Daar biedt de markt nog ruimte.


Tebumo Machinefabriek Gorinchem opereert samen met Tebumo Intech VOF uit Groot-Ammers onder de naam Tebumo Techniek en is een leverancier van compleet samengestelde producten, vanaf engineering, constructie, CNC nabewerking en eventuele eindmontage van het product. In Groot-Ammers worden mallen voor de betonwarenindustrie geproduceerd, zoals mallen voor klinkers, sierbestrating, bouwblokken, trottoirbanden, agro-producten, alsook kleinere prefab-mallen en mallen voor complexe betonspecials.

Naast constructiewerk en het lassen van de plaatdelen tot mallen, komt daarbij de nodige verspaning om de hoek kijken. Om het risico beter te spreiden, is van de verspaningsafdeling een zelfstandige machinefabriek gemaakt.


‘Hier in Gorinchem neemt de omzet voor onderdelen voor de betonmallen nu nog zo’n 10 tot 20 procent van onze omzet voor zijn rekening’, aldus directeur Jos Louwhoff. ‘De rest is werk voor derden.’ Typisch is dat het doorgaans om middelgrote tot grotere producten gaat. En dat is precies de aanleiding voor de investering in de Taiwanese portaalfreesmachine, geleverd door Promas.

Jos Louwhoff weet dat veel kleinere bedrijven dergelijke investeringen niet aandurven. Veel verspanende bedrijven die tegen de markt voor het groot verspanen aanzitten, doen dat werk al vele jaren en werken met een machinepark waar ze al jaren geleden in geïnvesteerd hebben.

Hij ziet dan ook kansen in de markt net onder die voor de grootverspaners. Het zijn de middelgrote producten die vanwege de complexiteit en de omvang niet snel naar het buitenland zullen gaan. ‘Vaak gaat het om complexe samengestelde constructies waar de klant ook nog een stukje regie op wil voeren. Dan moet je snel communiceren met de klant, wat gemakkelijker gaat als deze uit de buurt komt.’

Zwaar freeswerk

De Hartford portaalfreesmachine sluit in de filosofie van de metaalondernemer naadloos aan op de rest van het machinepark in de verleden jaar in gebruik genomen vestiging in Gorinchem. Naast enkele kleinere machines staan er twee grote bewerkingscentra van Hedelius en een floortype freesmachine van SHW, beide eveneens door Promas geleverd.


‘De floortypemachine hebben we gekocht voor volume. Daarbij is de dynamiek van de machine belangrijk. In de keuze voor de Hartford portaalfreesbank hebben de stabiliteit en het vermogen de doorslag gegeven. Die machine willen we vooral inzetten voor de zware verspaning; dynamiek telt hier minder. Vandaar onze keuze voor blokgeleiding in plaats van lineaire geleiding.’

Extra hoge kolomhoogte

De opspantafel van de Hartford PRW 426LSG meet 4.200 bij 2.040 mm. Het bereik van de machine is 4.050 mm in de X-richting, 2.600 mm in de Y richting en dankzij een vergrote Z-richting 1.070 mm. Bovendien is de kolom verhoogd van 2.300 naar 2.500 mm om de doorgang van grotere producten mogelijk te maken. Op de tafel past maximaal 15 ton. De keuze voor zware verspaning blijkt verder uit de tandwielkast die als optie is gekozen, het spindelvermogen van 30 kW en de koeling door de spil. Om vijfvlaks bewerking mogelijk te maken, is de machine voorzien van de optionele haakse kop, die semiautomatisch gewisseld kan worden. ‘In principe is 80 procent van het werk voor deze machine vertikaal werk. Maar we willen die andere 20 procent kunnen doen zonder extra opspanningen’, legt Louwhoff uit.

Lagere eindprijs

Complexe producten worden bij Tebumo Techniek op de SHW floortypemachine verspaand, eenvoudigere delen en delen waar het echt op zwaar verspanen aankomt, op de Hartford. Louwhoff: ‘Het uurtarief van zo’n moderne machine is relatief hoog. Toch halen we orders uit de markt omdat de eindprijs ondanks het hogere uurtarief lager uitvalt dan wanneer je deze stukken op oudere machines maakt. Het product is sneller klaar doordat je moderner geoutilleerd bent.’