Technisch onderwijs in België erg in trek bij Nederlandse leerlingen

Bij het Technisch Instituut Sint-Jansberg in Maaseik, net over de Belgische grens bij Sittard, komt zo wat de helft van alle leerlingen uit Nederland. Onlangs organiseerde de school een demodag rond vijfassig bewerken, samen met machine- en gereedschapleveranciers. Er kwamen ook nogal wat Nederlandse bedrijven op af.

Een van de bedrijven die met een machine aanwezig was op de demodag, was Hurco Benelux, gevestigd aan de Nederlandse zijde van de Maas. Volgens Frank Smets van deze machineleverancier sluit het Belgische vakonderwijs beter aan op de behoefte van de metaalindustrie dan het Nederlandse.

‘Hier in Maaseik zie je moderne machines in de werkplaats staan, die ik in Nederland niet tegen kom bij scholen. Daar heeft men wel mooie gebouwen, maar er staan nog steeds enkel conventionele machines. Tegenwoordig wordt echter van je verwacht dat je met een CNC-machine kunt werken als je afgestudeerd bent.’

Vijfassig frezen op school

In de school in Maaseik, die onderwijs biedt aan leerlingen vanaf 13 jaar, staan moderne CNC-bewerkingscentra, bijvoorbeeld van DMG, maar ook een vorig jaar nieuw gekochte LVD-kantbank en een ESAB-plasmasnijder, waarvoor de programma’s offline geschreven worden door de leerlingen. Op korte termijn wil men een vijfassig bewerkingscentrum gaan kopen, vandaar de demodag rond dit thema.

Sint-Jansberg vindt het belangrijk om nieuwe technologie in het onderwijs in te zetten, enerzijds om de leerkrachten uit te dagen hun vakgebied bij te houden, anderzijds om de leerlingen te motiveren en het onderwijs actueel te houden. Onderwijs wordt voor hen zo aantrekkelijker, denkt Jos Coolen, coördinator van de afdeling mechanica-elektriciteit. Geld voor deze investeringen verdient men onder andere door opdrachten voor regionale toeleveranciers uit te voeren, die tevens het onderwijs een extra dimensie geven.