Technodiamant zoekt met klant een optimale slijpoplossing

Je zou denken dat alles draait om de diamant in de gereedschappen van Technodiamant. Een harder materiaal om te slijpen, frezen of draaien bestaat niet. De uiteindelijke prestaties van de diamant slijpschijven, frezen en draaibeitels hangen echter van veel meer factoren af. Dat is de expertise die Technodiamant de afgelopen 45 jaar heeft opgebouwd.

Diamonds zijn niet alleen een ‘girls best friend’. De optische industrie, de automobielsector maar ook menig precisieverspaner en veel bouw gerelateerde bedrijven kunnen vaak niet zonder diamantgereedschappen. ‘Een harder materiaal om mee te bewerken is er niet’, zegt Wim Koop, general manager van Technodiamant. En nu je in de industrie een duidelijke tendens ziet naar hardere materialen en hogere nauwkeurigheden, komen diamant gereedschappen meer dan ooit in beeld.

Nanometerbereik

Oorspronkelijk is de Nederlandse fabrikant van diamant gereedschappen in 1968 in Amsterdam begonnen met de productie van slijpschijven. In Nederland is dat nog steeds het belangrijkste product. In de omzetmix van het bedrijf vormen de slijpschijven echter een bijna even groot aandeel als de diamantbeitels voor de  optomechanische industrie. Hiervoor is in 2005 in Almere, waar de onderneming begin jaren negentig naar toe is verhuisd, een aparte productiehal gebouwd.

‘Bij de beitels praat je over ultraprecisie producten met vormnauwkeurigheden in het nanometerbereik. Die kun je niet in dezelfde hal maken als de slijpschijven’, legt Koop uit. Deze beitels worden wereldwijd verkocht aan klanten die weten dat je bij Technodiamant terecht kunt voor super nauwkeurige speciale gereedschappen. Zo heeft men in Almere al een diamantboor ontwikkeld voor de Mars-expeditie. ‘Een robot gaat op Mars met ons boortje in gesteente boren.’

Ontwikkelingen

De slijpschijven lijken vergeleken met de beitels een standaard product. Niets minder is echter waar, aldus R&D-manager Ad van de Weerd. In Almere worden  niet alleen serieproducten gemaakt, maar ook veel specials. ‘We leveren vaak klantspecifiek. We opereren echt in een nichemarkt: wat je niet gewoon kunt kopen, maken wij.’ Dit onderscheidt Technodiamant van andere Europese aanbieders die vaak alleen seriematig produceren. Het speciale kan een afwijkende diameter zijn, maar net zo goed een bijzonder profiel. Of een slijpschijf die een langere standtijd heeft of juist een hogere productiviteit.

Keramiek

‘Vaak ontwikkelen we op vraag van een klant, soms proberen we zelf nieuwe combinaties van diamant en bindmiddel uit en laten deze door de klant testen.’ Door bijvoorbeeld de keuze van de vorm en de vastheid van de diamantpartikels te veranderen, kan Technodiamant de standtijd van slijpschijven beïnvloeden, zeker ook voor heel abrassieve bewerkingen zoals het slijpen van keramiek. De laatste jaren is de trend duidelijk gericht op slijpschijven met een hogere productiviteit en een langere standtijd. Doordat de productie in Almere is ingericht op enkelstuks, is herprofileren geen enkel probleem. Dat scheelt de klant uiteindelijk kosten. Door een lean management programma heeft men in de productie van de beitels de doorlooptijd al fors weten te reduceren. Een soortgelijk programma start nu in de productieafdeling voor de slijpschijven om ook daar sneller te kunnen leveren. ‘Maar als een klant omhoog zit en dreigt stil te komen staan door bijvoorbeeld een crash kunnen we ook nu al heel snel een nieuw exemplaar leveren’, zegt Koop.

Internationaal

Hoewel Technodiamant terug kan vallen op bijna een halve eeuw ervaring, vindt er vandaag de dag nog steeds ontwikkeling plaats zowel in het bindmiddel als in het diamantpoeder. Koop: ‘Het bindmiddel ontwikkelen we zelf. Door een ander bindmiddel te gebruiken kunnen we een slijpschijf luchtiger maken of juist vaster, afhankelijk van de toepassing die de klant heeft.’ Het bindmiddel heeft een belangrijke invloed op de uiteindelijke standtijd van het gereedschap. Het is immers juist het bindmiddel dat slijt waardoor naar verloop van tijd de diamantpartikels loslaten.

Op het vlak van R&D werkt men veel samen met onder andere het Fraunhofer ILT in Aken, dat vooral actief is met laser- en optische toepassingen. Veelal gaat het hier om speciale diamantbeitels die voor de optische industrie worden ontwikkeld. Dergelijke producten vinden vanuit Almere hun weg over de hele wereld. 80 procent van deze productie wordt geëxporteerd. ‘De slijpschijven verkopen we vooral in de Benelux en het grensgebied met Duitsland. Dit is toch een product dat men veelal lokaal inkoopt’, besluit Wim Koop.