‘De technologische industrie staat voor een grote opgave. Smart Industry, de combinatie van nieuwe productietechnologieën en verdere integratie van ict in het proces van ontwerpen, fabriceren en distribueren, gaat de industrie de komende jaren radicaal veranderen. Daar moeten industriële bedrijven zich nu op voorbereiden.’
‘Om de wereldwijde concurrentie ook straks het hoofd te kunnen bieden, moeten de Nederlandse technologische bedrijven niet alleen innovatief blijven, maar ook de kosten binnen de perken houden.’ Dit zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming bij de presentatie van de FME Conjunctuurenquête voorjaar 2015.
Gezond
Uit de FME Conjunctuurenquête voorjaar 2015 wordt duidelijk dat veel bedrijven een gezonde uitgangspositie hebben om de uitdagingen aan te gaan die de transitie naar Smart Industry met zich meebrengt. De sector liet afgelopen jaar 4,5 procent omzetgroei laten zien. De bedrijven verwachten dat die groei dit jaar (5 procent) en volgend jaar (6 procent) doorzet.
Krimp
Toch is er niet alleen goed nieuws. Bijna een derde van de bedrijven in de technologische industrie had in 2014 te maken met krimpende omzet. Dat gold vooral bedrijven met vijftig tot honderd medewerkers. De toenemende wereldwijde concurrentie zorgt voor verschuiving van de belangrijkste groeibelemmeringen. Scoorde in voorgaande jaren ‘vraaguitval’ zeer hoog (56 procent) als groeibelemmering, nu is dat teruggelopen naar 44 procent. Personeelskosten (36 procent) en ‘oplopende inkoopprijzen’ (31 procent) worden door steeds meer bedrijven als belangrijke groeibelemmering ervaren. Bij de ondernemersorganisatie FME zijn 2.300 bedrijven aangesloten met in totaal 225.000 medewerkers die actief zijn in productie, handel, automatisering en onderhoud in de sectoren metaal, elektronica, elektrotechniek en kunststof.