Dave Rullens nam na vijf jaar onder de vleugels van Van Uitert te hebben gewerkt in 2011 de stap naar zelfstandigheid. Nu, na zes jaar komt hij in een volgende fase en maakt hij met zijn bedrijf Webbing Solutions met het online platform KetenlinK de sprong naar een serieuze partij in ketenintegratie. Met Webbing Solutions houdt hij zich daarnaast bezig met het maken van webgebaseerde applicaties voor de maakindustrie als aanvulling op bedrijfssoftware zoals ERP.
De HTS werktuigbouwkundige begon in 1997 bij Van Uitert, eerst als trainingscoördinator en later werd hij betrokken bij de implementatie van ISO 9001 en de invoering van het ERP-pakket van ISAH. Dat was eind 1999 begin 2000. We spreken hem bij Goudsmit Magnetic Systems, een van de eerste klanten van Webbing Solutions.
Hoe kwam je tot je eigen bedrijf?
‘We liepen destijds tegen de beperkingen van EPR aan. We constateerden dat er op de fabrieksvloer en in de buitendienst ook behoefte was aan functionaliteit en informatie. Zo kwam ik op het idee van een webapplicatie waarmee online via een touchscreen de urenverantwoording zou kunnen bijhouden in ERP. Dat was een succes, want bij referentiebezoeken van ISAH werd met veel interesse naar onze touchscreens op de werkvloer gekeken. Dat was toen erg vernieuwend. We kregen daar veel positieve commentaren op.’
Om die reden stapte ik in 2006 naar de directie van Van Uitert en stelde voor deze oplossingen ook aan derden aan te bieden. Dat viel in goede aarde hetgeen resulteerde in het bedrijf MissingBits. Dat startte ik met financiële hulp van Van Uitert. Zij stonden voor vijf jaar garant voor bedrijfsruimte en een gedeelte van de personeelskosten. Samen met twee programmeurs gingen we op zoek naar belangstellende ISAH-klanten.
Dit was nog onder de paraplu van Van Uitert, maar hoe kwam je tot volledige zelfstandigheid?
‘In deze periode bleek er veel interesse en haalden we nieuwe klanten binnen. Dat sterkte mij om in 2011 zelfstandig verder te gaan onder de naam Webbing Solutions. De nieuwe start verliep voorspoedig, maar we werden ingehaald door ERP-leveranciers die met hun eigen webapplicaties kwamen. We moesten opnieuw vernieuwen en doorpakken’, herinnert Rullens zich.
Hoe realiseerde je die vernieuwing?
‘Samen met twee vooruitstrevende klanten werkten we aan de eerste online klant – leverancier integraties.
In 2005 ontwikkelden we voor Goudsmit Magnetics een uniek inkoop-leveranciers-portaal waarmee hun leveranciers toegang kregen tot de informatie die ze nodig hebben voor de producten die ze leveren aan Goudsmit. Met dit portaal was Goudsmit een voorloper met wat we nu Smart Industry noemen.’
Jurgen Beks van Goudsmit beaamt dat: ‘Een van de unieke opties van dit portaal is dat er bij ons geen verschil is tussen offerte en order. Dat betekent dat we tot het laatste moment wijzigingen kunnen aanbrengen in een offerte/order zonder creditnota of het aanmaken van een nieuwe order.’
De volgende sprong naar vernieuwing maakte Webbing Solutions met een pilot die ze in 2013 voor Wilvo Metaalbewerking mochten doen. Wilvo levert aan ASML en kreeg de zo vraag via een XML standaard te gaan factureren aan ASML via het online Ariba portaal. ‘Dat hebben wij voor Wilvo opgepakt en dat verliep zo voorspoedig dat ASML bereid was XML-deze oplossing informeel te ‘promoten’. Dat was goud voor ons. Het levert ons tot vandaag nog steeds nieuwe klanten op. Tijdens deze projecten hebben we gekeken hoe ASML als grote organisatie gebruik maakt van Ariba. Dat hebben we vertaald naar wat nuttig is voor MKB bedrijven in de maakindustrie. Zo is ons nieuwe concept KetenlinK ontstaan. Met KetenlinK kan een bedrijf kiezen voor 1 standaard manier van communiceren met KetenlinK, meestal via een XML standaard dat hun ERP pakket gebruikt. KetenlinK sluit daarna op allerlei manieren communiceren aan op klanten en leveranciers. Hiermee ontzorgen we onze klant om zelf allerlei verschillende wijzen te hoeven ondersteunen. Andere XML formaten, koppelen aan webportalen, API’s, webservices, Excel of structured PDF: het maakt niet uit. We zijn in samenwerking met TNO vanuit het Fieldlab ‘Smart Connected Supplier Network’ ook al gestart met die eerste projecten: doorpakken dus.
Hoe zie je de toekomst van Webbing Solutions?
Ketenlink is belangrijk voor ons: niet alleen een nieuwe ontwikkeling, maar ook een nieuwe start. De focus ligt op MKB bedrijven, maar het levert ook projecten via grotere organisaties zoals Festo en Océ op.
Verder zoek we nog actiever de samenwerking op. We zijn lid geworden van FME als Technostarter. We zijn Smart Industry ambassadeur en zoeken ook de samenwerking met Brainport. Maakindustrie en ICT komen steeds dichter bij elkaar en via samenwerking komen we dichter bij onze doelgroep. Dit alles geeft veel vertrouwen in de toekomst. Ik ga er van uit dat ik over een jaar hier met 5 of 6 mensen zit.’
Word ook FME Technostarter
Je staat aan het roer van een startende onderneming, je hebt je innovatie uitontwikkeld en je volgende uitdaging is verdere groei. FME, de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, helpt je daarbij. Inmiddels zijn er ongeveer 70 Technostarters lid van FME. Deze, voor innovatie (in de keten) belangrijke, startups profiteren van het FME-netwerk van 2.200 lidbedrijven, krijgen hulp bij internationalisatie, advies en training over bedrijfsvoering én hulp van een financieringsexpert.
Ook FME Technostarter worden? Voor informatie en aanmelden: www.fme.nl/technostarter. Je kunt ook bellen met Ronald Stevelink, T (079) 353 14 18.