Teclab Eindhoven en industrie slaan handen ineen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

In Eindhoven hebben verspanende bedrijven en het Teclab de handen ineen geslagen. Een eerste groep leerlingen volgt momenteel een BBL-4 opleiding, ontwikkeld door de docenten van het Teclab samen met de bedrijven in de regio.

Hans van Brussel, directeur, vindt echter dat bedrijven nog veel meer gebruik kunnen maken van de faciliteiten die het Teclab heeft. Dat vertelde hij tijdens de themadag Moderne Freestechnieken, die het Mikrocentrum bij het Eindhovense opleidingsinstituut organiseerde. Het Teclab, onderdeel van het Summa College, heeft fors geïnvesteerd, onder andere in EMO-draai- en freesmachines, een Litz 5-assig bewerkingscentrum onderzoeken.

CADCAM center

Binnenkort worden de faciliteiten van het Teclab verder uitgebreid met een CADCAM center, een meetkamer en een aparte ruimte waar leerlingen aan de slag kunnen met robottechnologie in combinatie met CNC-frees- en draaimachines. ‘Dan zijn we hier volledig bij de tijd’, adus Van Brussel tijdens de rondleiding die de deelnemers aan de themadag kregen. En dat biedt in zijn ogen ook kansen voor de bedrijven uit de regio. Een dag in de week en een aantal avonden zijn het Teclab samen met de docenten beschikbaar voor bedrijfsopleidingen en cursussen. Dat kunnen bijvoorbeeld bijscholingen zijn, maar ook cursussen zodat verspaners zich verder kunnen ontwikkelen.

‘Door gebruik te maken van het Teclab, houden bedrijven de machines in de fabriek vrij voor productie’, aldus Van Brussel over een van de voordelen van de samenwerking. Bedrijven benutten in de ogen van hem deze mogelijkheden nog te weinig. Iedereen praat wel over het tekort aan vakmensen, maar dat vertaalt zich nog onvoldoende in een hogere instroom. Daar moeten industrie en onderwijs dus nog aan werken.

Fablab

 Dankzij de ondersteuning van Brainport Industries is er sinds kort ook een Fablab (foto) gevestigd in het Teclab. Hier kan iedereen, ook bedrijven, laagdrempelig aan de slag met 3D printen. Volgens Ad Zegers, die het Fablab leidt, kan het bedrijfsleven door studenten in te schakelen, laagdrempelig expimenteren met 3D printen van kunststof onderdelen. Dat kunnen prototypes zijn maar, zoals onlangs, ook een geprinte vorm van een werkstuk om de beste manier van opspanning te zoeken. Overigens organiseert het Eindhovense Fablab sinds kort een apart hackers café, bedoeld voor oud-Philipsmedewerkers die nog steeds geïnteresseerd zijn in de nieuwe techniek. Een succes, zegt Zegers.

Teclab