Teclab biedt gespecialiseerde techniekopleidingen op mbo-4+ niveau voor de beste afgestudeerde techniekstudenten. Met deze aanvullende hooggekwalificeerde kennis kunnen zij snel als toptechnici in het bedrijfsleven aan de slag.
‘Teclab is in de 2012 van start gegaan. Het bedrijfsleven heeft grote behoefte aan goed opgeleide technici. Bedrijven in de Brainport Eindhoven zijn onze partners en dragen bij om Teclab tot een succes te maken. De techniek gaat heden ten dagen razendsnel en er worden steeds hogere eisen gesteld aan technisch personeel. Wij bieden die hightech opleiding en daarnaast stellen we onze kennis, productie- en onderzoekfaciliteiten ter beschikking aan de bedrijven’, aldus Teclab-directeur Hans van Brussel.
Teclab krijgt van de overheid een budget ter beschikking gesteld, maar dat is niet voldoende voor de investeringen van de benodigde bewerkingscentra en automatiseringsapparatuur. Actieve participatie van het bedrijfsleven is noodzakelijk en is onderdeel van het beleidsplan. Van Brussel: ‘Teclab heeft van het PTH een frees-bewerkingscentrum overgenomen, die we gaan gebruiken om een bedrijfsgericht automatiseringsproces te laten zien. Met Eddie Mennen, directeur van Yaskawa Benelux, hebben we intensief gefilosofeerd hoe je dit automatiseringsproces het beste in de opleiding kunt tonen en wat je daar voor nodig hebt. Uiteindelijk zijn we tot een ontwerp gekomen met een niet al te grote robot van het type HP20F met compacte FS100 robotbesturing. We zetten dit flexibel in voor het beladen en ontladen van bewerkingscentra en om de verdere afhandeling te doen aan een lopende band systeem. Vanderlande heeft het lopende band systeem ter beschikking gesteld.’
De robotleverancier leverde daarnaast het softwarepakket MOTOSim, waarmee volledig off-line geprogrammeerd kan worden, zodat de productie niet onderbroken hoeft te worden. Verder zorgt het ook voor de opleiding van de studenten, die met groot enthousiasme aan dit project meewerken.
Van Brussel weet waarover hij praat. Hij komt oorspronkelijk uit de Philips Gereedschapsmakerij en stapte zo’n 30 jaar geleden in het beroepsonderwijs in het segment ‘leren en werken’, waarbij zijn taak steeds is om te communiceren tussen de school en het bedrijfsleven. Met zijn frequente bedrijfsbezoeken komt hij doorlopend in aanraking met alle aspecten van moderne productiebedrijven. ‘Met het enthousiasme van de aangesloten bedrijven zoals Yaskawa ben ik er vast van overtuigd dat Teclab, met de formule ‘leren en werken in de hightech-sfeer’ een groot succes wordt.’
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…
De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…
Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…
Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…
Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…
De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…