Dit zegt Peter Boogaart, operationeel directeur van de nieuwe fabriek Tecnovia Noord . ‘De investering bedraagt in aanloop zo’n 1,5 miljoen euro en zal uitlopen naar een totale investering van ongeveer 7,5 miljoen euro. Momenteel voert het bedrijf nog de laatste short-list-onderhandelingen met twee leveranciers van bewerkingscentra. Dit zal volgens Boogaart binnenkort tot een definitieve keuze leiden.
Prijsdruk
‘Dat we hebben gekozen voor een bijna compleet automatische verspaningsfabriek komt omdat we merken dat er een steeds grotere prijsdruk komt te liggen op verspaningswerk, het moet steeds goedkoper. En dan kun je kiezen voor de lagelonenlanden, maar wij hebben gekozen om in Nederland te blijven, maar wel zo veel mogelijk manloos., ‘zegt Boogaart.
‘En dat de nieuwe fabriek in Foxhol komt te staan heeft volgens Boogaart drie redenen. De eerste reden die hij noemt is het investeringsklimaat. ‘In het noorden van het land kunnen we gebruik maken van Investeringspremieregeling IPR , die een subsidie oplevert van 20 procent op gebouwen en machines. Als tweede noemt hij de beschikbaarheid van vaktechnisch personeel die in en rondom Hoogezand Sappemeer goed is. Tenslotte noemt Boogaart het belang van investeerder en eigenaar van de Tecnovia Group Sijbren Zandstra met vestigingen in Hengelo (O), Hoogezand en straks ook in Foxhol.
Spoorlijntjes
Boogaart verwacht in augustus te kunnen starten in Foxhol. Er kunnen dan producten worden bewerkt met een bewerkingsvolume tot ca. 800x800x800 mm met een precisie tot 5 mu. In het nieuwe bedrijf in Foxhol zullen in de nieuwe hal twee ‘spoorlijntjes’ komen te liggen, waarop een tweetal robots kunnen bewegen van de ene naar de andere machine. Aan deze spoorlijntjes staan een twaalftal hoogwaardige bewerkingsmachines, die door vakmensen (red.: het bedrijf zoekt nog vakmensen) zullen worden geprogrammeerd.
Het productieproces verloopt in principe volautomatisch. Als volgt. De robot haalt uit een magazijn een stuk ruw materiaal en brengt dit in een van de machines. Hierin wordt het product door middel van frezen, draaien, en boren bewerkt tot een eind product. Als het product gereed is wordt het door de robot uit de machine gepakt en in een reinigingsmachine geplaatst. Nadat het product is gereinigd en gedroogd wordt het vervolgens door de robot op een volautomatische meetmachine gezet voor maatcontrole en het maken van een meetrapport. Als laatste brengt een robot het gerede product naar een magazijn waar vanuit het naar de klant wordt geleverd.
De productie kan ook op afstand door middel van webcams worden bewaakt en de machines kunnen op afstand via internet worden bediend. Bijzonder is dat in deze fabriek allerlei producten in kleine aantallen maar door elkaar heen geproduceerd gaan worden.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…