In 2010 waren 18.800 vrouwen werkzaam in de metaalbewerking, 13.800 vrouwen in de technische installatiebranche en 11.700 vrouwen in de mobiliteitsbranche. Een meerderheid van de vrouwen is werkzaam in ondersteunende en administratieve functies, een minderheid (4 procent) in leidinggevende en directiefuncties. Vraag en Aanbod sprak met vier vrouwen werkzaam als leidinggevende in de metaal.
Lees hier het Vraag en Aanbod thema over Vrouwen in de Metaal
Slechts een klein gedeelte van de vrouwen in de techniek heeft een technische functie; voor de branches metaalbewerking, technische installatie en mobiliteit respectievelijk 2,3 procent, 1,4 procent en 2,6 procent. De meest voorkomende technische functies van vrouwen zijn productiemedewerker metaal (10 procent van 18.800 vrouwen), monteren/installeren (9 procent van 13.800 vrouwen) en automonteur, monteur en algemeen medewerker in de werkplaats (18 procent van 11.700 vrouwen).
Meisjes
Anders dan bij jongens, blijkt uit de cijfers dat meisjes zelden op jonge leeftijd de techniek in rollen. Van het totaal aantal vrouwen in technische functies in de metaalbewerkingsbranche was vorig jaar slechts 1,6 procent jonger dan 25 jaar. Nog steeds kiezen meiden als toekomstig beroep om allerlei redenen eerder voor een functie in de zorg dan voor een functie in de techniek, bijvoorbeeld omdat zij weinig voorbeelden van vrouwen met een technisch beroep zien. Met het oog op de toenemende vacatures binnen de techniek, moet dat snel veranderen, vindt onder andere TechniekTalent.nu. Dit samenwerkingsverband van acht technische bedrijfstakken, zet zich door middel van verschillende projecten en programma’s in om de bekendheid van techniek bij meisjes te vergroten.
Activiteiten
De focusgroep Talent van Meisjes en Vrouwen is één van de programmalijnen binnen TechniekTalent.nu waar de aandacht voor het werven en behouden van meisjes en vrouwen centraal staat. De activiteiten van de focusgroep zijn enerzijds gericht op het aanboren van technisch talent van meisjes op vmbo, havo en vwo. Anderzijds worden er activiteiten ontwikkeld om de doorstroom van meiden naar technische vervolgopleidingen en functies te bevorderen. Tevens is er aandacht voor het behoud van de meiden en vrouwen die al in de techniek werken. Het Promoteam Jonge Vakvrouwen is een initiatief van TechniekTalent.nu en VHTO, een stichting met als doel meer meisjes en vrouwen te laten oriënteren en participeren op een toekomst in bèta, techniek en ICT. Het Promoteam bestaat uit jonge vakvrouwen die allemaal bewust hebben gekozen voor techniek. Tijdens gastlessen op school, speeddates, onderwijsbeurzen en open dagen vertellen de meiden vanuit hun eigen ervaring wat er zo aantrekkelijk is aan techniek. Een landelijke activiteit van VHTO voor jonge meisjes is Girlsday. Hiervoor worden meisjes van 10 tot 15 jaar uitgenodigd om technische bedrijven te bezoeken en zo met de dagelijkse praktijk van techniek kennis te maken.
Rolmodellen
Spiegeldbeeld is de naam van een online landelijke rolmodellendatabase van VHTO met daarin meer dan zeventienhonderd vrouwelijke professionals en studenten die werken of studeren in bèta, techniek en ICT. De rolmodellen worden ingezet voor onder meer speeddates, ervaringsverhalen, korte filmpjes, mediapresentaties, lezingen en gastlessen. Op die manier laten ze andere meiden, hun ouders, docenten en decanen zien dat er wel degelijk meiden en vrouwen aan het werk zijn in de techniek, dat zij succesvol zijn én dat zij plezier hebben in hun opleiding en/of werk.
Lees hier het complete thema Vrouwen in de Metaal, met de verhalen van vier vrouwen werkzaam in de metaal. Aan het woord: Bea Siemerink (Menzing Warmtebehandeling), Anja Bosch (Veerman Metaal), Sonja Mulder (Almi) en Hendrika Jonkers (Jonkers Bouwmetaal). Daarnaast komen Bert Rundervoort (Koninklijke Metaalunie) en Ielse Lohuis (PKM) aan het woord over hun visie op vrouwen in de metaal.