Categories: Actueel

ThyssenKrupp in top 50 ‘Smartest Companies 2015′ (video)

Het Massachusetts Institute of Technology (MIT), wereldwijd een belangrijke naam op het gebied van technologisch onderzoek, stelt jaarlijks een lijst samen van de 50 slimste bedrijven. Volgens MIT Technology Review moet een bedrijf om de lijst te halen over écht innovatieve technologie beschikken, een businessmodel hebben dat zowel praktisch als ambitieus is, en koersbepalend zijn in zijn bedrijfstak.

Twee nieuwe technologieën van ThyssenKrupp liggen aan de basis van de 35e plek op de erelijst, namelijk voetgangertransportsysteem Accel en de eerste lift ter wereld zonder kabel, Multi.

Lineaire motor

Multi is een oplossing voor middelgrote en grote gebouwen waarin meerdere cabines zonder kabel in dezelfde schacht kunnen lopen. Dit metro-achtige liftsysteem verhoogt de totale capaciteit in een schacht met 50% en vermindert de ruimte die de lift in een gebouw in beslag neemt met de helft. De aandrijving van de Multi-liften gebeurt door middel van de lineaire motortechnologie die ook bij magneettreinen wordt gebruikt, waardoor de liften geen kabel nodig hebben. Hierdoor kunnen ze zich zowel horizontaal als verticaal door gebouwen bewegen, hetgeen architecten een ongekende bewegingsvrijheid biedt bij het ontwerpen van gebouwen.

Voetgangerstransport

Recentelijk introduceerde ThyssenKrupp het zogeheten ‘Accel transportation system’, dat een oplossing biedt voor een aantal belangrijke nadelen van de toenemende verstedelijking, zoals opstoppingen, hoge transportkosten, lange wachtrijen, vervuiling en hoog energieverbruik. Ook dit systeem maakt gebruik van de magneettreintechnologie, en is op dit moment vooral in trek bij trein- en metrostations, luchthavens en winkelcentra. Het Accel-systeem kan in gebouwen of op luchtbruggen gebruikt worden, en kan voetgangers over een afstand tot 1500 meter vervoeren met een snelheid van ruim 7 kilometer per uur. Passagiers die op de band lopen in plaats van stil te blijven staan, kunnen een snelheid bereiken van 12 kilometer per uur. Op deze manier reduceert Accel de wachttijden aanzienlijk; metrostations kunnen daardoor zo’n 30% meer mensen ontvangen en de overstaptijden op vliegvelden kunnen met ruim 60% omlaag.

Leefbaarheid

De doelstelling van de innovaties van ThyssenKrupp is duidelijk: de leefbaarheid van steden vergroten. In 1950 leefde 30% van de wereldbevolking in steden, in 2050 zal dat cijfer rond de 70% liggen. Met oplossingen als de Multi en Accel in het achterhoofd kunnen stedenbouwkundigen en architecten de mobiliteit en de leefbaarheid van stedelijke gebieden aanzienlijk verbeteren.

De redactie

Recent Posts

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

14 uur ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

15 uur ago

Online spreekuur over cyberveiligheid

Stichting Cyber Weerbaarheidscentrum Brainport (CWB) start met een online spreekuur. Deze is bedoeld voor ondernemers…

16 uur ago

Gratis digitale pocketguide voor de WoTS

MYBusinessmedia heeft een digitale pocketguide voor de Wots samengesteld. De gratis gids biedt een handig…

17 uur ago

Metaalunie: ‘Toekomst van mkb-maakindustrie vraagt om daadkracht’

'Koninklijke Metaalunie is blij met veel aandachtspunten van het kabinet, zoals het inzetten op een…

19 uur ago