Tien bedrijven uit de rubber- en kunststofindustrie hebben begin oktober hun zelfverklaring ISO 26000 ondertekend. Zij zijn daarmee de eerste bedrijven in de branche die via het collectieve implementatietraject van NRK een fundament leggen onder hun beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO).
Dit traject, waaraan 34 NRK-bedrijven deelnemen, wordt begeleid door adviesbureau Berenschot. Tijdens de bijeenkomst is ook de door NEN en NRK ontwikkelde Regelhulp ISO 26000 – Bouwstenen voor MVO – gepresenteerd. Deze innovatieve applicatie helpt bedrijven bij het opstellen en actueel houden van hun zelfverklaring en de verdere borging van het MVO gedachtegoed via het Ondernemingsdossier. Aan de hand van deze Regelhulp zullen de volgende 24 bedrijven op 15 januari hun zelfverklaringen ISO 26000 ondertekenen.
MVO-richtlijn
In januari heeft de NRK (Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie) het startschot gegeven voor de collectieve invoering van de MVO-richtlijn ISO 26000. In samenwerking met NEN, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en adviesbureau Berenschot zijn de eerste 34 NRK-lidbedrijven een intensief traject gestart. Tijdens verschillende impactsessies en stakeholderdialogen zijn kennis en ervaringen op het gebied van MVO met elkaar gedeeld. Dit heeft geresulteerd in circa 460 branchespecifieke uitgangspunten, die individuele bedrijven kunnen selecteren bij het implementeren van hun ISO 26000.
Tien ondertekenaars
Bema Kunststoffen, Flestic, Flevo Rubber Compounding, Hofland Deltaflex Rubbertechniek, HSV TMP, QEW Engineered Rubber, RIS Rubber, Koninklijke Verpakkingsindustrie Stempher, Sylvaphane Group en Van Kaathoven Groep hebben dit traject inmiddels succesvol afgesloten.