Techniekopleidingen op tientallen vmbo-scholen zullen noodgedwongen de deuren moeten sluiten omdat ze onbetaalbaar dreigen te worden. Daarvoor waarschuwen werkgeverskoepels VNO-NCW, MKB-Nederland en onderwijsinstellingen in een brandbrief die vrijdag is verstuurd naar staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs).
Dat meldt het FD. De oorzaak is een plan van het ministerie om de financiële middelen voor scholen in het voortgezet onderwijs vanaf 2017 anders te verdelen. Dekker wil daarbij een ‘vaste voet’ introduceren ofwel een vaste bijdrage per leerling, maar maakt daarbij geen onderscheid tussen techniekafdelingen die hoge investeringen vergen en onderwijs dat relatief goedkoop is, waarschuwt Cees Oudshoorn, directeur beleid van VNO-NCW en MKB Nederland. Voor veel beroepsgerichte vmbo-scholen betekent dit een aderlating van 11 tot 13 procent in hun budget, zegt directeur Ton de Groot van het Teylingen College, tevens voorzitter van de belangenorganisatie Platform Techniek.
Niet doordacht
‘Er is geen school die dit financieel kan rechtbreien. Dit is gewoon niet doordacht’, zegt hij. De Groot denkt dat een school onder het nieuwe regime minimaal 100 techniekleerlingen moet hebben om overeind te kunnen blijven terwijl de een grote meerderheid minder dan 40 techniekleerlingen heeft. Zij geven tonnen uit aan de inrichting van praktijklokalen, met onder meer zware lasapparatuur, draaibanken en freesbanken. Klassen zijn relatief klein in verband met de veiligheid.
Er zijn al veel plaatsen in Nederland waar smal techniekonderwijs geheel is verdwenen door een stapeling van ingrepen, zegt De Groot, en hij vreest voor verdere vervlakking van het techniekonderwijs. Veel scholen investeren al niet meer in vakgebieden als elektro, installatie en metaal ten faveure van meer algemene, bredere richtingen omdat die goedkoper zijn. Het bedrijfsleven zit daar echter niet op te wachten omdat leerlingen met een achterstand het mbo instromen, zegt Getrud van Erp, secretaris onderwijs bij VNO-NCW. ‘Wij geloven niet dat dit nog goed gaat komen en daarom trekken wij aan de bel.’