TNO en TU/e gaan de onderzoeksprogramma’s op dit terrein integreren, R&D faciliteiten delen en gezamenlijk experts opleiden. De focus zal liggen op het ontwikkelen van productieapparatuur voor het 3D-printen van slimme producten die uit meerdere materialen bestaan, zoals bijvoorbeeld elektronica, high-tech onderdelen en sterk gepersonaliseerde zaken als tanden en kiezen, schoenzolen, geprint voedsel en farmaceutische producten.
De technologische focus is gericht op de ontwikkeling van high-tech apparatuur voor de 3D-productie van slimme producten die bestaan uit diverse materialen. TNO en de TU/e hebben een jarenlange ervaring met Additive Manufacturing (3D-printen) en zullen binnen de onderzoeksprogramma’s werken aan de volgende generatie van geïntegreerde productiesystemen. Doel is dat er binnen vier jaar meer dan 50 fte werkzaam zijn binnen dit innovatiecenter, waaronder tenminste 7 promovendi.
Het onderzoekscentrum gaat intensief samenwerken met het bedrijfsleven; het plan is om in de komende jaren enkele tientallen industriële partners in onderzoeksprogramma’s te laten participeren. De bevindingen zullen ook worden getest in de praktijk in het speciaal daarvoor opgericht Smart Industry MutltiM3D Fieldlab dat ook vorige week is gestart. Het MultiM3D Fieldlab is een proeffabriek voor additive manufacturing industrie. Zo blijft de aansluiting bij de behoeften uit de markt optimaal.
‘Het center gaat experts en wetenschappers opleiden die nodig zijn in de opkomende 3D-printindustrie, onder andere door het instellen van een nieuwe leerstoel en het oprichten van de vakgroep ‘Systems Mechatronics for Advanced Manufacturing’ bij de TU Eindhoven’, aldus Katja Pahnke (managing director van TU/e High Tech Systems Center). Zij en Erwin Meinders (manager Additive Manufacturing bij TNO) zijn de initiatiefnemers van het Amsystems Center en vormen sinds juni dit jaar samen het directieteam van het Amsystems Center. ‘Door de strategische samenwerking met het HTSC brengen we de high-tech mechatronica kennis van de TU/e en de kennis van TNO op het gebied van industriële ‘additive manufacturing’ in een gezamenlijke en unieke kennispropositie voor het bedrijfsleven’, zegt Erwin.
De start van het onderzoekscentrum werd gemarkeerd door een openingsprogramma met keynotes van Daan Kersten (Additive Industries) en René Gurka (BigRep). Kersten schetste de ontwikkeling van het 3D-printen van metalen onderdelen; van kleine aantallen en veel handmatige voor- en nabewerking bewerking naar een machine voor een volledig geautomatiseerd 3D fabricageproces. Gurka beschreef de ontwikkeling van BigRep dat zich vooral richt op machine voor het printen van hele grote onderdelen. Zijn bedrijf wil ook komen tot een meer geautomatiseerd proces met o.a. continue kwaliteitscontrole. Zodoende kwam BigRep uit bij TNO en vindt de verdere ontwikkeling plaats door samenwerking met AM Systems center. Na de keynotes was er een labtour langs alle bijzondere R&D faciliteiten, waaronder een doorontwikkeling van de zogeheten Print Valley machine die aan de basis staat van seriematig 3D-printen.
De samenwerking in AM Systems center werd formeel beklonken door Frank Baaijens, rector magnificus van de TU Eindhoven en Arnold Stokking, managing Director Industrie van TNO.
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…
Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…