TNO start project over dik HSS in de procesindustrie

TNO komt tot deze uitspraak op basis van gesprekken met Shell, Vopak en Tata Steel. ‘Om de bezwaren vanuit de notified bodies (keuringsinstellingen als Lloyds) te weerleggen is het van groot belang dat we testen ontwikkelen die aantonen dat het dunnere HSS zonder problemen kan worden toegepast in extreme situaties’, vertelt Slijkoord.

Hij doelt daarbij op toepassingen van HSS onder arctische omstandigheden, blootstelling aan corrosieve gassen of de toepassing voor drukvaten en grote opslagtanks voor agressieve biobrandstoffen. Slijkoord roept om die reden staalproducenten, eindgebruikers, constructiebedrijven, tankbouwers en lasbedrijven op om te participeren in dit project.

Kritische toepassingen

TNO heeft onderzoek gedaan naar de breukbestandheid, vermoeiingssterkte en mogelijke nabehandelingen van HSS bij de materiaalsterkten S355 tot S1100 met een dikte uiteenlopend van 30 mm tot 135 mm. Daaruit is gebleken dat HSS ook in hoge mate geschikt is voor kritische toepassingen. Als resultaat van de praktische inzichten uit het onderzoek, kan de norm nu worden aangepast ten aanzien van de breukbestandheidscriteria en aannames ten aanzien van nabehandelingen na lassen. Hierdoor kunnen werktuigbouwkundigen hun sterkteberekeningen baseren op realistischere cijfers.

Daarnaast heeft TNO aandacht besteed aan het ontwikkelen van de juiste maatregelen ter voorkoming van materiaalmoeheid, vooral in de buurt van lasverbindingen.

Ultrasonic impact treatment

De bestandheid tegen materiaalmoeheid neemt bij HSS toe als iedere vorm van oppervlakteruwte wordt gladgemaakt en de straal van de lasverbinding wordt vergroot. Daarnaast kan de vermoeiingssterkte worden vergroot door in de lasteen en de warmte beïnvloede zone (HAZ) drukbelastingen te creëren. Uit onderzoek blijkt dat Ultrasonic Impact Treatment (UIT, behandeling met ultrageluidspulsen) bij de toegepaste testomstandigheden de meest effectieve manier was om de vermoeiingssterkte te vergroten (PIT = Pneumatic Impact Treatment, behandeling met pneumatische pulsen).


TNO – Jan Willem Slijkoord

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

1 dag ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

2 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

2 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

2 dagen ago