Actueel

TNO steekt vijf miljoen in samenwerking met mkb

Research en Innovatie (R&I) activiteiten leveren een belangrijke bijdrage aan groei in banen en productiviteit van Nederlandse mkb-bedrijven. TNO wil daar nog meer aan bijdragen door zelf vijf miljoen extra te investeren in het versterken van de samenwerking met het mkb.

De ambitie is om zo de toegang voor het mkb tot de hoogwaardige TNO-expertise te vergemakkelijken. TNO pleit hiernaast richting een nieuw kabinet voor de introductie van mkb samenwerkingsvouchers om het mkb te helpen bij het samenwerken met kennisinstellingen. 

TNO wil kennis toegankelijker maken voor het mkb. Een eerste voorbeeld daarvan is de start – medio 2021 – van een pilot waarin we de ‘TNO-MKB Innovatiemotor’ lanceren. Een online platform met actueel en relevant TNO aanbod uit alle expertisegebieden, speciaal voor het mkb. TNO wil daar laten zien welke onderwerpen en projecten beschikbaar zijn voor deelname door mkb’ers en hoe ondernemers daaraan mee kunnen doen. De ambitie van TNO is een interactief ondernemersplatform voor innovatie te realiseren waarin mkb-ondernemers en TNO elkaar nóg beter weten te vinden.

Juist nu is het belangrijk om te investeren in het mkb en ondernemers te helpen de crisis dóór en uit te komen. Kennis en technologie toegankelijk en vindbaar maken helpt hen om weer te kunnen groeien. Mkb-vouchers zijn daarbij een makkelijk, laagdrempelig instrument. Het zou daarom goed zijn als het kabinet daarin ook investeert en zo een extra impuls geeft aan innovatie in mkb.

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Vernieuwing van mkb-producten en -diensten wordt steeds belangrijker om Nederland uit de huidige crisis te innoveren. Het is daarom essentieel dat het mkb vroeg kan aansluiten bij de ontwikkeling van nieuwe waardenketens om maatschappelijke transities te versnellen en tegelijkertijd de economie te versterken. Daarvoor is vernieuwing van het huidige instrumentarium óók noodzakelijk. Nieuwe mkb-vouchers voor samenwerking met publieke kennisinstellingen lijken daarvoor een goede oplossing.

Om als maakbedrijf concurrerend te blijven is flexibele en efficiënte productie cruciaal. Door de inzet van een effectieve mens-robot samenwerking kan TNO hierbij helpen. Nieuwe technologie zoals augmented reality ondersteunen medewerkers om snel en foutloos te werken. TNO heeft kennis, software tools en demonstrators op het gebied van aansturing van robots, medewerkers en AR op de productie werkplek.

De redactie

Recent Posts

Slim voorraadbeheer stuwt groei bij Intramat

Intramat was negen jaar geleden nog een eenmanszaak toen Jan-Bart Oldenampsen het roer overnam. Sindsdien…

44 minuten ago

Kabinet zet stappen in verduurzaming industrie

Voor een toekomstbestendige economie en om klimaatverandering tegen te gaan, wil dit kabinet nieuwe en…

4 uur ago

Demodag bij Kumatech

Kumatech houdt op 17 oktober een demodag, om een geavanceerde oplossing voor de opslag van…

22 uur ago

De opkomst van AI in de industriële sector

Met snelle technologische vooruitgangen en aanzienlijke investeringen transformeert kunstmatige intelligentie (AI) de industriële sector. Steeds…

23 uur ago

Failliet plaatbewerkingsbedrijf maakt doorstart

Plaatbewerkingsbedrijf Intermeco uit Doetinchem werd op 27 september failliet verklaard. Twee weken later is er…

1 dag ago

Hernieuwde samenwerking Electrotool en Cosen Saws

Electrotool, een bekende speler in de wereld van metaalbewerkingsmachines, heeft zijn samenwerking met de Taiwanese…

1 dag ago