Kanten breken is een relatief nieuwe techniek. Door deze bewerking toe te passen ontstaat een radius van maximaal 2 mm aan het plaatwerk. Een dergelijke radius is ook handmatig aan te brengen met behulp van een slijptol. Maar door gebruikt te maken van een kantenbreekmachine ontstaat een kleine, egale radius die veel constanter is. Bovendien worden ook de gaten en uitsparingen van eenzelfde radius voorzien in één bewerking.
De constante radius van 2 mm zorgt voor een goede kantendekking. Door deze radius blijven aangebrachte verflagen en andere oppervlaktebehandeling beter en langer zitten. Daarom is kanten breken een veelgevraagde bewerking voor de offshore sector, waar verflagen minimaal 10 jaar moeten kunnen blijven zitten.
Ook de EN 1090 stelt eisen aan de kwaliteit van het plaatwerk, waardoor een radius steeds vaker zal voorkomen. De scherpe randen of bramen die ontstaan tijdens thermische bewerkingen zoals lasersnijden, autogeen- of plasmasnijden zijn ongewenst en in veel gevallen ontoelaatbaar. Met kanten breken worden alle scherpe randen verwijderd, waardoor het bijna onmogelijk is om tijdens gebruik, montage of verdere bewerking verwondingen op te lopen.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…