De Nederlandse fabrikant van lastoortsen Translas introduceert met de Extractor een nieuwe lastoorts met geïntegreerde lasrookafzuiging. Op 9 januari is dit bericht geupdate met een begeleidende productvideo.
De innovatie bestaat uit een lastoorts met integrale bronafzuiging (55 m3 per uur), een conisch verlopende afzuigslang van 36 mm verlopend naar 44 mm en een centraal afzuigsysteem met constante flow regeling en filtersysteem en (optioneel) een mobiel filtersysteem met multicyclonen (2015)
Concentratie lasrook minder dan 1 mg per m3
Terwijl de bestaande generatie afzuigtoortsen de hoeveelheid lasrook slechts met een factor 2 reduceren, reduceert de Extractor de hoeveelheid lasrook met een factor 20! Met deze nieuwe lastoorts wordt de concentratie van de lasrook in de werkruimte gereduceerd tot een niveau onder de huidige wettelijke norm voor lasrook van 1 mg per m3 gedurende de dag. Extractor kan worden gebruikt voor alle MIG-/MAG lasprocessen, waarbij beschermgas wordt gebruikt.
De lastoorts kan worden aangeschaft met integrale lasrookafzuiging maar ook zonder. ‘Een stand alone lastoorts zal ongeveer 500 euro gaan kosten’, zegt Hans Bass, verkoop binnendienst bij Translas. Dan heb je nog wel een afzuigunit nodig die je precies kunt afstellen op 65 m3 per uur. Bij een groter debiet is de kans aanwezig dat je ook het beschermgas mee wegzuigt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.
De introductie van deze lastoorts betekent een grote stap voorwaarts in het streven naar een gezonde werkomgeving. Niet alleen voor kleine, gesloten werkruimten zoals opslagtanks en scheepsruimen, maar ook voor alle medewerkers en de hele werkruimte. Bij testen in een ‘worst case ruimte’ bij TNO, is een reductie van de lasrook gemeten van 90-95 procent in verschillende lasposities.
Conische afzuigkop
Deze waarden worden gerealiseerd door de positionering van de afzuigopeningen in de top van de afzuigkop van de lastoorts en daarmee zeer dicht bij het smeltbad van de las. Door de conische vorm van de afzuigkop stroomt het schermgas met een hogere snelheid uit. Dit zorgt ervoor dat het schermgas niet wordt afgezogen en het smeltbad van de las bereikt en een goede laskwaliteit wordt gegarandeerd. Voor het concept van afzuigopeningen (vorm, positionering), snelheid uitstromend schermgas en de capaciteit afzuig/filterinstallatie is door TNO een patentaanvraag ingediend.
Het zicht op het laswerk is geoptimaliseerd door het conisch ontwerp van de afzuigkop. De koppeling tussen lastoorts en afzuiginstallaties is gerealiseerd met een flexibel kogelgewricht in combinatie met een conisch verlopend afzuigslang (diameter dicht bij handvat 38 mm en dichtbij afzuigunit 50 mm). Met deze twee ontwerpkeuzes wordt de hanteerbaarheid van de lastoorts aanzienlijk verbeterd. De keuze van de materialen van de lastoorts is gebaseerd op warmteoverdracht, robuustheid en brandveiligheid.
De lasrook wordt weggezogen via een slang die is aangesloten op een externe afzuiginstallatie (minimale capaciteit van 50-60 m3 per uur) met een constant debiet en bij voorkeur een zelfreinigend filtersysteem.
De Extractor lastoorts met geïntegreerde lasrookafzuiging is mede ontwikkeld door de onafhankelijke Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO en geproduceerd door de Nederlandse fabrikant van lastoortsen, Translas. De Extractor wordt verkocht door een selecte groep dealers in nagenoeg alle Europese landen.
Sinds 2013 werkt Translas in samenwerking met Onderzoeksinstituut TNO en stichting iTanks Rotterdam aan deze innovatieve lastoorts. Het onderzoeksproject is uitgevoerd in een subsidieregeling van Economische Zaken aan TNO en resulteerde onlangs dus in de introductie van deze nieuwe lastoorts. In september 2013 op de lasbeurs Schweissen & Schneiden exposeerde Translas al een prototype.
Doorontwikkeling van het prototype resulteerde afgelopen december 2014 in de marktintroductie van deze innovatieve lastoorts door Translas.
Translas
Translas is de enige Nederlandse producent van lastoortsen met meer dan 50 jaar ervaring in de ontwikkeling en vervaardiging van producten voor het lasproces. Translas brengt haar producten onder de merknamen Translas en 4CE Force via een selectief dealernetwerk in meer dan 40 landen op de markt. Translas is een flexibele organisatie met eigen marketing, verkoop, productie en distributie faciliteiten, die een toonaangevende rol in de ontwikkeling van innovatieve producten speelt. Het ontwikkelen en vervaardigen van hoge kwaliteitsproducten in een modern design en het verlenen van een hoge service ondersteuning zijn daarbij altijd het uitgangspunt. Ontwikkeling en productie zijn volledig ondergebracht in
www.translas.com
Onderstaande grafiek toont de TNO gemeten concentraties lasrook weergegeven in verschillende praktijkomstandigheden zonder en met beheersmaatregelen. De huidige grenswaarde van lasrook (GSW TGG-8u) wordt nagenoeg altijd overschreden. Het gebruik van de Extractor maakt een blootstelling van de lasser aan lasrook mogelijk minder dan de huidige wettelijke grenswaarde voor lasrook (1 mg per m3).