Trappen en Treden Dijkhof focust op plaatbewerking

Om deze modernisering kracht bij te zetten en af te ronden, hield Kolk samen met een aantal van zijn (machine)leveranciers zoals SMD, Mazak en Wilson Tools, vorige week een open huis met diverse lezingen onder de noemer September Metaal Dagen 2010. Meer dan veertig bedrijven mocht het bedrijf in deze twee dagen in Borne ontvangen.

Jong met historie

‘We zijn een jong bedrijf met een lange historie’, vertelt Kolk. Om het bedrijf weer gezond te maken, moesten we flink investeren in de productie en verlegden we de focus naar plaatbewerking. Maar we moesten vooral ook desinvesteren’, zegt Kolk. ‘Het bedrijf was tot de doorstart namelijk gebaseerd op de productie van trappen en treden met voornamelijk excenterpersen. Niet meer van deze tijd’, vindt Kolk, ‘want elke trede onderging op die manier zeven handelingen met even zoveel persen.’

Standaardisatie

Kolk, met twaalf jaar ervaring bij Thales, had geen moeite om de koers te bepalen. Focussen op plaatbewerking met een productie gebaseerd op drie basishandelingen: 1. de vorm en afmetingen aanbrengen door (laser)snijden, knippen en ponsen; 2. buigen met kantbanken en 3. dieptrekken met persen. Daarbij wilde hij ter ondersteuning van de productie een elektronische gegevensoverdracht.

Geen speciaalmachine

‘We hebben direct al de keus gemaakt om geen speciaalmachines te laten bouwen. Want dan wordt je te veel afhankelijk van die ene machinebediener die er mee kan omgaan. Onze filosofie is: ‘we willen iets speciaals maken met standaardmachines’. Daarnaast zochten we standaardmachines die flexibel zijn in te zetten voor kleine series. Ook wilden we niet op voorraad werken maar betrouwbaar en snel kunnen produceren’, zegt Kolk.


Om dit laatste te bereiken heeft hij gekozen voor standaardisatie. Dat wil zeggen plaatafmetingen tot maximaal 3 bij 1,5 meter, diktes van 3 tot 6 millimeter van staal, rvs of aluminium. ‘Ook leggen we ons wat onze naam aangaat geen beperkingen op. We maken nu dan ook meer dan trappen en treden alleen. Hekwerk en het kleinere staalconstructiewerk behoren tot onze andere bezigheden’, vertelt Kolk. ‘Onze visie is dan ook dat we nu staalconstructies produceren uit plaatmateriaal. We denken in plaatmateriaal en niet meer zozeer in profielen.’

Nieuwe machines

Met deze visie ging Kolk op zoek naar een nieuw machinepark. Dat deed hij op de EuroBlech in 2008. Daar zocht hij een lasersnijmachine, ponsnibbelmachine, kantbank en de benodigde gereedschappen voor kantbank en ponsnibbelmachine. De lasersnijmachine werd een Mazak Superturbo X510 MK II lasersnijder vooral vanwege de korte setup tijden. Gemiddeld bedragen de setup tijden bij een dergelijke machine zo’n 20 minuten. De MK II doet dat volgens Erik Laar, area sales manager bij Mazak Optonics Europe in slechts 2 minuten. Verder beschikt deze machine over een plaatstalen Takumi-frame die de trillingen veel betere absorbeert dan een gietstalen frame en die ook nog eens veel duurder is.

Ponsnibbelmachine

Verder heeft Dijkhof een nieuwe Yawei Nishinbo ponsnibbelmachine. Tegenwoordig wordt deze machine niet meer door Yawei op de markt gebracht maar onder de naam SMD door SMD Europe, die tevens de nieuwe kantpers leverde. Het Nederlandse SMD Europe laat zijn machines maken door het Chinese Yawei met Europese (Siemens, Delem) onderdelen. Koos de Zeeuw van SMD vertelde bij Dijkhof over het ponsnibbelen, buigen, kanten en zetten van dikke plaat. Zijn verhaal ging over welke factoren van belang zijn bij de keuze voor een kantbank en ponsnibbelmachine. De Zeeuw leidde de toehoorders stap voor stap door de belangrijkste specificaties en factoren van belang zijn bij de keus voor deze machines.

Gereedschappen

Voor de machinegereedschappen voor de ponsnibbelmachine en kantbank viel de keus op Wilson Tool. ‘Zij konden omgaan met onze speciale wensen’, zegt Kolk. ‘Door slechts te investeren in drie kwalitatieve machines en een flink aantal persen de deur uit te doen, hebben we veel ruimte gewonnen en produceren we nu op de helft van de fabrieksruimte.’ Dirk-Jan Potharst, regional manager Benelux bij Wilson Tool verteld bij Dijkhof over de mogelijkheden van onder andere ponsnibbelgereedscshappe 

Stodt

Tot slot vertelde Frans Hutten van het opleidings- en kennisinstituut Stodt over de cursus ‘Buigen op maat’. Als voorbeeld liet hij de effecten zien van een herontwerp van een machineframe uit uitsluitend plaatmateriaal. Hierdoor ging de bouwtijd omlaag van 90 naar 45 uur.

Trappen en Treden Dijkhof

Mazak Optonics Europe

SMD Europe

Wilson Tool 

Stodt  

 

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Hydrauliek veilig ontluchten of drukloos maken met Safety Bucket

De Hydraulic Safety Bucket wordt gebruikt om een hydraulische installatie of component veilig te kunnen…

4 dagen ago

Omron + Dassault Systèmes op tour door Europa

Omron Industrial Automation en Dassault Systèmes starten dit najaar de ‘Make It Excellent’-tour door Europa met…

4 dagen ago

Partnership Heudra en Rodin Machining

Rodin Machining, een snelgroeiende metaalbewerker gespecialiseerd in CNC draaien- en frezen, kondigt een strategisch partnership…

4 dagen ago

Productie in Duitse machinebouw zakt onverwacht in 2024

De productie in de Duitse machinebouwsector zal in 2024 naar verwachting met acht procent dalen,…

4 dagen ago

Aandacht kleine bedrijven voor online veiligheid vermindert

Digitale veiligheid blijft in de samenleving en economie van levensbelang. Het algemene kennisniveau en de…

4 dagen ago

Valk Welding breidt Europees netwerk uit met Finse vestiging

Valk Welding heeft zijn netwerk uitgebreid met een filiaal in Finland. Dat maakte de specialist…

5 dagen ago