Trijntje Oosterhuis zingt 19 mei tijdens de halve finale van het songfestival in Wenen op een enorm podium in de vorm van een oog. De reusachtige buizenconstructie van duizend vierkante meter, rond het centrale oog, is bewerkt in Horst door CLT Metal Service. Het Limburgse bedrijf werd gekozen omdat het als enige in Europa over een enorme 3D-laserstraat van 45 meter beschikt.
Trijntje Oosterhuis staat morgen 19 mei met de song ‘Walk along’ op een podium van aluminium dat grotendeels in Noord-Limburg is gefabriceerd.
De producenten van het songfestival kwamen op hun zoektocht naar een leverancier voor de buisconstructie van het podium, terecht op de website van CLT Metal Service. Ze waren volgens meteen onder de indruk van de hoogstaande buislasertechnologie en de 45 meter lange productiestraat. Na een persoonlijk gesprek met directeur Jo Christiaens was de beslissing snel genomen, want lasertechnologie is nauwkeurig en kostenbesparend.
Het podium is vierhonderd vierkante meter groot. Daaromheen staat duizend vierkante meter buis, opgebouwd uit 87 segmenten die in Horst op maat zijn gesneden en als een soort legopakket zijn voorbewerkt. ‘Het in elkaar schroeven van het podium is daardoor voor de mensen in Wenen een fluitje van een cent’, weet Christiaens. Het gigantische podium is met 36 vrachtwagens naar Wenen gebracht.
Lasertechnologie
Het idee om lasertechnologie in te zetten in de metaalindustrie is op zich niet nieuw. Meubelgigant IKEA gebruikt de techniek al jaren op kleine schaal om metalen constructies keurig op maat te snijden. In Italië zag Jo Christiaens voor het eerst een iets grotere laseropstelling en kreeg een Aha-Erlebnis: ‘Het kan nog groter, veel groter! Met een straat van 45 meter kun je langere en dikkere buizen bewerken en dat scheelt in de kosten’, vertelt hij. ‘Dit was, en is nog steeds, nergens in de wereld vertoond. Het enige nadeel van zo’n grote laserstraat is dat het voorbereidingstraject van de productie een stuk langer duurt en zeer gedetailleerd moet worden aangeleverd in een 3D-step file. In de volgende fasen wordt echter alleen maar gespaard. De voordelen van zo’n lange straat zijn indrukwekkend: 40 tot 50 procent besparing op las- en freeskosten, aanzienlijke minder afval en uitval, hogere kwaliteit én een besparing op de doorlooptijd van minstens dertig procent in totaal.
Het is indrukwekkend om de laserkop die gestuurd wordt door 32 assen aan het werk te zien. Ogenschijnlijk moeiteloos ‘lasert’ hij de enorme stalen buizen met een lengte van 14 meter en een diameter van 610 millimeter in enkele seconden door midden. Dankzij een slim programma maakt de laser in de draaiende buis precies op de juiste plekken verbindingsgaten en brengt hij graveerlijnen aan. ‘Je kunt het vergelijken met het fabriceren van de onderdelen van een legopakket met reusachtige stukken van metaal’, vertelt Christiaens. ‘Het aan elkaar lassen van de buizen voor het songfestivalpodium kan door de precieze positionering van de laspunten worden verricht door een lasrobot.’
Roepende in de woestijn
Ondanks de onmiskenbare voordelen van de laserstraat, liep Christiaens bepaald niet meteen binnen met deze ‘wondermachine’. Pas vorig jaar, zeven jaar na de bouw van de laserinstallatie in 2007, begon de installatie te renderen. ‘Ja, daar heb ik wel eens wakker van gelegen’, bekent de ondernemer eerlijk. ‘Het duurde eerst twee jaar voordat mijn engineers de techniek volledig in de vingers hadden, terwijl ik wel al enorme investeringen had gedaan. Tot overmaat van ramp begon in 2008 de crisis zich af te tekenen en moest ik ook nog afnemers proberen te overtuigen van de voordelen van mijn techniek. Ik voelde me regelmatig een roepende in de woestijn. Die periode is nu voorbij want afnemers in binnen- en buitenland zijn te spreken over de mogelijkheden van de unieke laserstraat in Horst. Enkele grote producenten in Duitsland zijn inmiddels vaste klant geworden.’ (Peter Swelsen)