Artificial Intelligence of kunstmatige intelligentie (KI) kan volgens Trumpf worden gebruikt om nieuwe productievoordelen te creëren uit de gegevens van zijn machines. ‘KI verhoogt de prestaties van de netwerkproductie en daarmee het concurrentievermogen’, aldus Mathias Kammüller, Chief Digital Officer bij Trumpf tijdens de Intech persconferentie dinsdagmiddag 26 maart. Het bedrijf gebruikt KI onder andere voor kwaliteitsborging bij de productie van vlakbedlasermachines.
Naast oplossingen voor de netwerkindustrie presenteerde Trumpf op Intech ook machines voor 3D-print. Ze worden in toenemende mate gebruikt in de tandheelkundige en medische technologie, gereedschaps- en matrijzenbouw, lucht- en ruimtevaart en machinebouw. ‘Additieve productieprocessen zorgen voor innovatie in de productie. Ze zijn geschikter dan bijna elke andere technologie voor de productie van complexe vormen en kleine hoeveelheden’, zegt Peter Leibinger, Chief Technology Officer bij Trumpf. Onlangs demonstreerde het bedrijf hoe zuiver koper en andere edele metalen in de toekomst kunnen worden bedrukt met behulp van een zogenaamde groene laser.
‘Onze klanten hebben te maken met toenemende kosten en een stijgende vraag naar kleinere batchgroottes en veel meer spoedopdrachten. Het gebruik van digitale en innovatieve productietechnologieën en -methoden is snel in opkomst en van belang om in de toekomst het concurrentievoordeel te kunnen behouden in de regio Europa met zijn hogere lonen’, aldus Leibinger.
Hij benadrukte dat het belangrijk is om aandacht te blijven besteden aan de toenemende internationale concurrentie, waarbij hij opmerkte dat de Amerikaanse samenleving waarschijnlijk meer openstaat voor nieuwe technologieën en dat China de KI-technologie krachtig zal doorzetten. ‘Als Europa zijn rol als industriële leider wil behouden, is het belangrijker dan ooit dat regeringen over de grenzen heen samenwerken. Wij moeten onze samenwerking op de interne markt intensiveren en voortbouwen op onze sterke punten – door de nodige infrastructuur voor digitale bedrijfsmodellen te creëren en onderzoek en innovatie te bevorderen – anders zullen wij achterop raken bij China en de VS’, waarschuwde Leibinger.
Trumpf stuurt digitale veranderingen aan in zijn eigen fabrieken en bij zijn medewerkers. ‘Met behulp van digitalisering kunnen we de doorlooptijden in onze fabrieken verkorten, de productiviteit verhogen en de voorraden verminderen. Onze klanten profiteren van een snellere orderverwerking en eenvoudigere bestelprocessen’, aldus Kammüller. Alle Trumpf-managers volgen momenteel een trainingsprogramma om hen nog beter voor te bereiden op digitale verandering. ‘We moeten nu gebruik maken van de mogelijkheden die digitalisering en nieuwe productietechnologieën bieden. Kleine en middelgrote bedrijven in Duitsland zouden zich ook moeten afvragen of ze goed zijn voorbereid op de digitale toekomst en daarin actie te ondernemen’, aldus Kammüller.
Trumpf Intech 2019 (tm 29 maart 2019)
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…