Trumpf heeft een meerderheidsbelang van 72 procent gekocht in de Chinese machinebouwer Jiangsu Jinfangyuan CNC Machine Company Ltd (JFY). Dit vertelde het Zwabische bedrijf op zijn jaarlijkse persconferentie in Ditzingen.
‘Het meerderheidsbelang in deze Chinese machinebouwer sterkt ons op de belangrijkste industriële markt in de wereld’, aldus Nicola Leibinger – Kammüller, voorzitter van de raad van bestuur van Trumpf. JFY produceert gereedschapsmachines voor de plaatbewerking en geldt qua aantallen in China als marktleider in stansmachines en buigmachines. Ook in de lasersnijmachines wordt het bedrijf steeds belangrijker. JFY werd geprivatiseerd in 1997 en is gevestigd in Yangzhou, 300 km ten westen van Shanghai. Met bijna 700 medewerkers en een jaaromzet in 2012 van omgerekend 70 miljoen euro.
Met dit meerderheidsbelang in JFY versterkt Trumpf zijn positie op de Chinese markt. De Duitse machinefabrikant heeft ook al een vestiging in Taicang.
Koopproces van twee jaar
De verwerving van het meerderheidsbelang in JFY heeft ruim twee jaar geduurd. JFY is een sterk en gevestigd merk in China. De merknaam zal blijven bestaan. Verder zullen JFY en Trumpf gezamenlijke inkopen in China en daarmee kostenvoordelen realiseren . De operationele leiding van het bedrijf blijft in handen van het bestaande management team, dat tevens de niet door Trumpf overgenomen delen van het bedrijf blijven leiden.
Jaarcijfers 2012-2013
Tijdens de persconferentie maakte Trumpf ook de definitieve jaarcijfers 2012-2013 bekend. Daaruit blijkt dat het concern weer een record heeft gebroken met een jaaromzet van 2,34 miljard euro, een stijging van 1 procent vergeleken met het gebroken boekjaar 2011-2012 . ‘Hoewel de stijging ten opzichte van het voorgaande jaar laag is, zijn we gezien de moeilijke marktomstandigheden heel tevreden over deze groei’, aldus Leibinger-Kammüller.
Terwijl de orderontvangst 2012/13 op hetzelfde niveau bleef, daalde de winst voor belastingen tot 154 miljoen euro ( 2011/2012: 211 miljoen euro). Dit komt mede door grote investeringen. Zo investeerde Trumpf dit boekjaar 211 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling (R&D), dat is ongeveer 9 procent meer dan het vorige boekjaar. Dit is volgens de bestuursvorozitter het hoogste bedrag dat ze ooit hebben uitgegeven in een jaar voor R&D.
Bij sluiting van het boekjaar op 30 juli 2013 waren er bij Trumpf 1.430 medewerkers werkzaam in de R&D, meer dan 6 procent een jaar eerder. Ook in de groeiende Aziatische markt steeg het aantal medewerkers met 11 procent. Leibinger – Kammüller: ‘Dit alles kost geld op de korte termijn , maar op lange termijn is het een investering die loont , en denken op de lange termijn is de kracht van onze familie.’ aan het einde van het fiscale jaar op 30 juni werkten wereldwijd 9.925 medewerkers, 370 meer dan het jaar ervoor .