Trumpf ontwikkelt slimme, zelfprogrammerende robot die zijn eigen laspad uitstippelt

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Trumpf presenteert een robot die sensoren gebruikt om zijn eigen laspad te programmeren op de vakbeurs Schweissen & Schneiden. De robot maakt gebruik van de nieuwe slimme naadvolgtechnologie die het bedrijf ontwikkelde in samenwerking met het Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA. 

Tags:
Foto: Trumpf

‘We hebben in feite een manier ontwikkeld waarop de lasrobot zichzelf kan programmeren. Voor gebruikers betekent dat een veel eenvoudigere overgang naar geautomatiseerd booglassen – plus een duidelijk concurrentievoordeel’, zegt Sven Klingschat, R&D-manager van Trumpf. Gehuisvest in de kop van de lastoorts, berekent de sensor automatisch het laspad voor elk onderdeel.

Robot klaar in seconden

Bij conventionele lasrobots moeten productiemedewerkers elke keer als ze willen dat de robot van richting verandert een nieuwe lasplek in de software programmeren. Dit is een tijdrovende aangelegenheid, vooral als het gaat om complexe onderdelen met veel bochten of hoeken. Gelukkig maakt de nieuwe slimme naadvolgfunctie het hele proces een stuk eenvoudiger. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen, is de lasrobot in de startpositie te plaatsen. De technologie zorgt voor de rest. De robot gebruikt de sensor om automatisch het laspad te bepalen; de systeemsoftware berekent snel de laspunten en maakt het lasprogramma voor het betreffende onderdeel. De robot is dus binnen enkele seconden klaar om te gaan. Deze oplossing maakt het veel eenvoudiger om de robot te programmeren. ‘Het hele proces kost seconden, zelfs voor complexe onderdelen als spiraalbogen. En het vereist geen specialistische kennis van productiemedewerkers’, zegt Klingschat. Bovendien kan de intuïtieve gebruikersinterface worden gebruikt om een hele reeks lastaken uit te voeren, zoals afdichtingslopen en identieke lasnaden.

Minder schroot en stabieler

Slimme naadtracking helpt bedrijven tijd en kosten te besparen, terwijl het ook het leven van werknemers op de werkvloer gemakkelijker maakt. Het vermogen van de robot om zijn laspad automatisch te corrigeren, maakt het hele proces stabieler. Het vereenvoudigt ook de omgang met nauwere toleranties en met kromtrekken of vervorming. Het is vooral handig voor fabrikanten die grote en complexe onderdelen lassen. En het creëren van een op maat gemaakt laspad voor elk afzonderlijk onderdeel is een manier om een consistent hoge kwaliteit te bereiken. Componenten voor windturbines en schroeftransporteurs voor de diervoederindustrie zijn twee voorbeelden van gebieden die kunnen profiteren van deze methode. TRUMPF zal de oplossing opnemen in zijn TruArc Weld 1000 booglasmachines. Het kan ook achteraf worden ingebouwd in bestaande TruArc Weld-systemen.

Trumpf: hal 5, D11

Tags:

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *