Trumpf profiteert van e-auto en introduceert lasersnijder en buissnijder

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Mathias Kammüller, chief digital officer bij Trumpf ziet de vraag naar productietechnologieën voor elektromobiliteit sterk toenemen. Op dit moment is tien procent omzet toe te schrijven aan de productie van batterijen – en deze trend stijgt. Trumpf heeft wereldwijd al meer dan 500 lasers voor de batterijproductie verkocht.

Tijdens de huisshow demonstreerde Trumpf laserprocessen die alle lasnaden van een elektromotor in ongeveer één minuut kunnen uitvoeren. ‘Met ons lasproces voor het zogeheten ‘haarspeld-proces’ zorgen wij ervoor dat elektromotoren snel, veilig en rendabel geproduceerd kunnen worden. De complexe en tijdrovende wikkeling van spoelen met dikke koperdraden voor krachtige elektromotoren is niet meer nodig. Dat maakt de massaproductie een stuk eenvoudiger’, vertelde Christian Schmitz, CEO laser technology bij Trumpf. In dat haarspeld-proces schiet een persluchtpistool een rechthoekige (met haarspeldbocht) koperdraad in een groef aan de rand van de motor. Vervolgens worden de koperdraden in elkaar gedraaid en met een laser gelast. Deze techniek wordt ook gebruikt bij de productie van batterijen voor elektrische voertuigen: De accu’s bestaan uit meerdere lagen flinterdunne koper- en aluminiumfolie die met de laser worden gesneden. Vervolgens wordt de batterij met vloeibaar elektrolyt gevuld en wordt er een afdekkap op de accu gelast.

  

Nieuwe lasercel

De vorige week nieuw geïntroduceerde TruLaser Cell is speciaal ontworpen voor het vervaardigen van prototypes en voor kleine tot middelgrote aantallen. Qua toepassingen staat deze machine tussen de uiterst productieve high-end TruLaser Cell van de 7000-serie en de TruLaser Cell 3000, ontworpen voor kleine en middelgrote producten. Hij is standaard uitgerust met een Trumpf-schijflaser, waardoor hij robuust, onderhoudsarm en energiezuinig is. De gebruiker kan met deze lasersnijmachine zijn portfolio uitbreiden van 2D- naar 3D-laserverwerking. Anderzijds is het een geschikte opvolger voor de oudere hybridemachines met een CO2-laser.

Net als zijn zustermachines maakt de TruLaser Cell 5030 gebruik van een zogeheten vliegend optiek waarbij de laserbewerkingskop over de stilliggende plaat ‘vliegt’ en daarbij de gewenste contouren snijdt. Het vliegend optiek zorgt voor een consistente bewerkingsnauwkeurigheid, ongeacht het gewicht en de positie van het onderdeel. De verbeterde prestaties van de componenten en de hogere as-dynamiek, in combinatie met de solid-state laser, zorgen voor een hoge productiviteit. ‘In vergelijking met veel machines die momenteel in hetzelfde segment worden gebruikt, profiteren klanten met de TruLaser Cell 5030 van een tot 100 procent hogere productiviteit. En dit met een 30 procent kleinere voetafdruk’, vertelde Ralf Kohllöffel, productmanager en verantwoordelijk voor de nieuwe lasercel.


Verder is deze machine uitgerust met dezelfde machinebesturing als de bestaande (duurdere) machineserie. Met de TruTops Cell Basic software kunnen bijvoorbeeld grafische veranderingen direct op de machine worden doorgevoerd. Hierdoor kan het productieproces snel worden opgezet, wat vooral belangrijk is voor de productie van kleine aantallen. Zo biedt de zogeheten X-Blast-technologie meer veiligheid waardoor de werkafstand tussen nozzle en werkstuk bijna verdubbeld, wat de procesbetrouwbaarheid en robuustheid van het snijproces verhoogt. Dit verlengt niet alleen de levensduur van de ‘snijduse’, maar zorgt ook bij moeilijke 3D-contouren voor een hoge snijkwaliteit.  

  

Buizen snijden tot 254 mm

De nieuwe TruLaser Tube 7000 fiber verwerkt buizen met diameters tot 254 millimeter en buisdiktes tot 10 mm. De solid-state laser en de RapidCut-functie zorgen voor hoge snijsnelheden. De machine produceert ook hoogwaardige schuine zaagsneden tot 45 graden. Trumpf presenteerde deze nieuwe buislasersnijmachine ook op de vakbeurs Tube (16-20 april) in Düsseldorf. Het hart van de buislaser is de vier kilowatt TruDisk 4001-disklaser van eigen fabricaat. De bovenop elkaar geplaatste bewegingen van de buisas en de snijkop verviervoudigen de dynamiek. Dit resulteert in hoge voedingssnelheden van de solid-state laser, zelfs bij kleine contouren. Het doorsteekproces wordt versneld door PierceLine, een functie die komt van de plaatbewerking en die Trumpf heeft overgezet naar de buisbewerking.

Samengevat verwerkt de TruLaser Tube 7000 fiber buizen en profielen sneller dan zijn zustermachine met een CO2-laser. ‘Kortweg verhogen we de productiviteit met 15 procent en dat uitsluitend dankzij de solid-state lasertechnologie. Afhankelijk van de productgeometrie kan RapidCut de productiviteit nog verder verhogen’, aldus Karl Schmid, hoofd productmanagement voor de divisie lasersnijden van buizen. 

Stralingsbescherming

Laserveiligheid is een belangrijk punt, vooral voor machines met halfgeleiderlasers. De stralingsbescherming van de TruLaser Tube 7000 fiber is zo ontworpen dat de operator onbeperkt toegang heeft tot de laad- en loskant van de machine. De TruLaser Tube 7000 fiber werkt volledig automatisch met de LoadMaster Tube. Het buizenmagazijn van de laadeenheid kan tot vier ton buismateriaal aan. De beladingseenheid voert alle noodzakelijke instellingen automatisch uit en verkort zo de insteltijden. Voor het laden vergelijkt de software de geometrie van de buizen en profielen met de opgeslagen regelgegevens. Dit zorgt ervoor dat het juiste materiaal is geladen. Een grijpersysteem brengt de buizen van het magazijn naar de machine. Materiaalvriendelijke blokken houden de pijp op zijn plaats en houden deze vast. Sensoren bewaken de klemtechniek en zorgen ervoor dat deze zich automatisch aanpast aan elke buis- en profielgeometrie.


Voor kleine series en speciale profielen kan de operator de intrekbare transportband gebruiken. Het laadt de machine ook automatisch. Bovendien kunnen afzonderlijke buizen te allen tijde handmatig worden geladen. Bij het lossen van de afgewerkte onderdelen controleren sensoren of de machine deze correct heeft ontladen. Daarna worden de delen afhankelijk van de behoefte direct getransporteerd naar de gaasboxen of containers – ook gesorteerd.  

  

Reserveonderdelen

Bestellingen worden vaak bij wijze van spreken gedaan met een druk op de knop, maar dat is maar zelden letterlijk het geval. Bij Trumpf kunnen klanten nu echt onderdelen aanvragen met een druk op de knop. Het bedrijf wil het bestellen van reserveonderdelen en stansen zo gemakkelijk en transparant mogelijk maken. Klanten die verbruiksartikelen, reserveonderdelen of ponsgereedschappen willen bestellen, hebben een one-stop-shop bij de MyTrumpf e-shop. Hier kan de klant snel en gemakkelijk onderdelen aanvragen. Dankzij het Easy Order-bestelsysteem hoeven klanten niet eens in te loggen om onderdelen te bestellen. Je bestelt per app, met een druk op de knop of met behulp van een automaat.

In de online handel kennen we al de zogenaamde dash-knoppen. Dit zijn knoppen die consumenten gewoon hoeven in te drukken en het product wordt automatisch thuisbezorgd. Trumpf heeft model nu toegepast via de zogehteen Easy Order-knop die je overal kunt bevestigen, zelfs op de machine. Achter elke knop zit de informatie opgeslagen van het reserve- of verbruiksartikel. Wanneer de operator hierop drukt, genereert software op de achtergrond automatisch een bestelaanvraag. Zodra de verantwoordelijke inkoper ze vrijgeeft, worden ze overgedragen aan Trumpf. Informatie over het artikel of klantnummer hoeft niet door de gebruiker te worden opgegeven. Een alternatief is om via de Easy Order-app alle gebruikelijke verbruiksartikelen te bestellen. Met slechts een paar klikken kunnen klanten producten zoals lenzen of spuitmondjes aanvragen. Ponsgereedschappen kunnen gemakkelijk worden geïdentificeerd door een gereedschapscode te scannen.