De tweejaarlijkse beurstandem voor draad, draadproducten en buis wire 2014 en Tube 2014 trekt gezamenlijk ongeveer 2.500 exposanten. De beurzen worden van 7 – 11 april gehouden in de Messe Düsseldorf, dat is tegelijk met de Hannover Messe. Ondanks dat Nederland partnerland is op de Hannover Messe leidt Tube en wire daar niet onder, medio februari telden beide beurzen 62 Nederlandse exposanten, 41 voor Tube en 21 voor wire; in 2012 waren dat er 54 (38, 16).
Tube is de beurs op het gebied van buizen en wire laat alles zien op het gebied van draad en kabel. Op wire staan bedrijven met machines voor de productie van draadproducten maar ook de bedrijven die het materiaal leveren waarmee die producten worden gemaakt. Het eindproduct zelf wordt niet getoond.
Ook op wire staan met name bedrijven die machines leveren voor het verwerken van (wals)draad. Zoals draadtrekmachines, koudstuikpersmachines (waarmee onder andere bouten, moeren, kogels en andere koudgevomde producten worden gemaakt) en verenwikkelmachines. Verder veel toeleveranciers van meet- en besturingssystemen en kwaliteitscontrole. Verder de producenten van gewalst en getrokken draad. Met name staal, maar ook non-ferro en kunstof. Op wire worden geen eindproducten getoond.
Bij Tube is dat wel het geval, daar worden zowel de buizen, het materiaal en de machines waarmee de buizen worden gemaakt geëxposeerd.
Sinds 1988
De beurzen Tube en wire worden sinds 1988 gezamenlijk gehouden’, vertelt Friedrich-Georg Kehrer, projectleider Messe Düsseldorf GmbH (foto). Kehrer was medio februari te gast bij de Nederlandse walsdraadproducent FNsteel in Alblaserdam. ‘Ook dit jaar is de combi vol met ruim 2.500 exposanten, ongeveer even veel als in 2012 maar neemt met 105.800 vierkante meters meer oppervlak in beslag. De draad- en kabelbranche pakt met wire de beurshallen 9 tot en met 12 en 15 tot en met 17. Tube bezet met het aanbod voor de buizenbranche de hallen 1 tot en met 7.0 en 7a.
In 2012 presenteerden 1.313 exposanten hun aanbod op wire. In 2010 waren dit er nog 1.217. Voor de komende editie hebben zich 1.308 exposanten aangemeld. Voor het eerst presenteren de producenten van roosterlasmachines zich als collectief in hal 16. Daar zullen ongeveer 20 bedrijven staan op een oppervlak van 2.000 vierkante meter. Deze zullen niet langer over verschillende hallen zijn verspreid. De bezoekers aan wire komen uit een groot aantal verschillende branches, zoals de automobielbranche, de ijzer-, staal- en non-ferro-industrie, de bouwindustrie, de chemische industrie en de meet-, stuur- en regeltechniek.
Plastic Tube Forum
Tube vestigde in 2012 met 1.179 ondernemingen een nieuw exposantenrecord, waarmee het aantal exposanten acht keer zo hoog was als in 1988. Nu worden er nog weer meer exposanten verwacht, namelijk 1.191. Op Tube 2014 ligt de focus bij ruwe grondstoffen, buizen, toebehoren, en machines voor de productie van buizen.
Nieuw is dit jaar het zogeheten Plastic Tube Forum PTF. Deze speciale tentoonstelling in hal 7.1 zal zich als exclusieve ontmoetingsplaats voor grondstofproducenten, buizenproducenten, buizenhandelaren, grondstofhandelaren en gebruikers manifesteren. Hier draait alles om kunststofbuizen en hun veelzijdige toepassingsmogelijkheden. ‘Met dit evenement proberen we in de kunststof buizen een positie te verwerven op Tube. Tot nu toe moeten we opboksen tegen de kunststoffen vakbeurs K, ook in Düsseldorf’, zegt Kehrer.
Markten
De financiële crisis aan het einde van het vorige decennium heeft ook de draadbranche in volle omvang getroffen. Door de conjuncturele opgaande trend is de handel weer opgeleefd. Daarbij heeft de draadindustrie de focus bij de economisch opkomende landen als China, Brazilië en India liggen. Ditzelfde geldt ook voor de Arabische landen.
De stalen buizenproducenten produceerden in 2012 met rond de 150 miljoen ton meer stalen buizen dan ooit tevoren. Dat is vooral te danken aan wederom de boven-proportionele groei van productie in China – hier nam de stalen buizenproductie met 11 procent tot 74 miljoen ton toe. De stalen buizenproductie in de rest van de wereld groeide met 2,3 procent tot bijna 76 miljoen ton ook nog wat. De productie in de EU27 daalde van 14,1 naar 13,8 miljoen ton.
Niet alleen de grote variëiteit aan exposanten en bezoekers uit de draad-, kabel- en buizenindustrie is indrukwekkend; Messe Düsseldorf is trots op de internationale organisaties die de vakbeurzen Tube en wire ondersteunen.
Tot deze organisaties behoren: de International Wire and Cable Association (IWCEA), het Verband der Draht- und Kabelmaschinenhersteller Deutschland (VDKM), IWCEA France & Pays Francophones, Frankrijk, de Verband der österreichischen Draht- und Kabelmaschinenhersteller (VÖDKM), Oostenrijk, Associa-
zione Costruttori Italiani Macchine per Filo (ACIMAF), Italië, de International Wire & Machinery Association (IWMA), Groot-Brittanië, en de Wire and Cable Industry Suppliers Association (WCISA).
Tube 2014 kan daarnaast rekenen op de inhoudelijke ondersteuning van de International Tube Association (ITA).