Twente krijgt R&D-campus voor slimme mobiele batterijen

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Enschede Lithium Werks, specialist in lithium accutechnologie gaat een R&D-campus vestigen op de Technology Base Twente. In samenwerking met de Universiteit Twente gaan ze nieuwe concepten ontwikkelen voor energieopslag en mobiliteit. De campus is een initiatief van Kees Koolen, voormalig CEO van booking.com. Eind 2019 kunnen de eerste gebouwen er staan waar dan zo’n 300 mensen zullen werken. De verwachting is dat dat binnen vijf jaar groeit naar 2.000 arbeidsplaatsen.

Op Technology Base, de voormalige vliegbasis bij Enschede vlakbij de UT-campus, gaat Lithium Werks een 17 hectare grote R&D-campus inrichten voor de ontwikkeling van een ‘mobile battery ecosystem’. Op dit moment is al ruim 100 miljoen euro door verschillende partijen geïnvesteerd in de ontwikkeling van de R&D-campus. Ontwikkelingsmaatschappij Oost NL investeerde in opdracht van regionale overheden als eerste in de plannen, vanuit haar taak de economie van Oost-Nederland duurzaam te versterken. Met deze investering worden de plannen concreet. De campus zal in fases gebouwd worden. 

Vraag naar accu’s stijgt

De vraag naar accu’s stijgt ook met de toename van het aantal elektrische auto’s. Maar de benadering van elektrisch vervoer is nog klassiek: de eigenaar van de auto komt thuis, koppelt zijn of haar auto aan het elektriciteitsnet en de volgende ochtend is de auto weer klaar om te gaan. De autoaccu is een afnemer. Maar wat als die accu tegelijk ook een leverancier wordt, en dan niet op een vaste plaats bij één huis? Dan zorgt de auto voor vervoer van mensen, en is hij tegelijk ingepland voor opladen en het leveren van energie in een ‘smart city’. Dit komt overeen met toekomstbeelden van autonoom rijdende voertuigen, waarin persoonlijk autobezit tot het verleden behoort. Voor de zeer geavanceerde planning die hiervoor nodig is, wil Lithium Werks technieken uit de artificial intelligence inzetten.

 

Accucellen

Lithium Werks, dat al 200 miljoen accucellen leverde aan meer dan 1.000 klanten in 50 landen, is recent samengegaan met Super B Lithium Power bv uit Hengelo en nam eerder al de industriële tak van A123 Systems LLC en het complete bedrijf Valence Technology Inc. over. De onderneming produceert lithium-ijzer-fosfaat-accu’s, ook wel afgekort tot LFP. Om ook de volgende generaties opslagtechnieken te ontwikkelen, gaat Lithium Werks samenwerken met de Universiteit Twente (UT). De UT heeft geavanceerde faciliteiten in huis voor materialenonderzoek, zoals het MESA+ NanoLab en ook kennis van onder meer besturingselektronica en artificial intelligence. ‘Deze kennis samenbrengen om een rol van betekenis te spelen in de energietransitie, betekent dat we samen een belangrijke bijdrage kunnen geven aan de ‘sustainable development goals’, aldus bestuursvoorzitter Victor van der Chijs van de UT.

 

www.lithiumwerks.com