Voorafgaand aan de Metavak organiseren een aantal partijen op 6 april voor alle belangstellenden een bijeenkomst over de meerwaarde van de EVC, Erkenning van Verworven Competenties. In een uur wordt uitleg gegeven over de toepassing van het instrument en de subsidiemogelijkheden.
Om EVC verder te promoten in de regio hebben A+O Metalektro, OOM, Stodt Bedrijfsopleidingen uit Hengelo en het HBO Centrum Windesheim in Hardenberg, onderdeel van de Christelijke Hogeschool Windesheim uit Zwolle hebben de handen in één geslagen.
Vakbekwaamheid
Vakbekwame en ervaren medewerkers zijn belangrijk voor een organisatie. In de loop der jaren ontwikkelen medewerkers hun talenten en kwaliteiten. Deze persoonlijke groei vindt niet alleen op hun werk plaats, maar ook tijdens opleidingen en trainingen en in hun vrije tijd. Maar over welke competenties beschikken uw medewerkers nu precies? Een EVC procedure – EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties – brengt dit op objectieve wijze in kaart en kent er waarde aan toe. EVC staat ook wel bekend als ‘Ervaringscertificaat’.
Als je je Ervaringscertificaat laat samenstellen, wordt die ervaring in kaart gebracht. Je kunt dan aantonen wat je nu weet en kunt. Bij je werkgever, bij toekomstige werkgevers of bij scholen, als je een vervolgopleiding wilt doen. Voor je Ervaringscertificaat hoef je geen examen te doen, het is een meting van wat je nu weet en kunt.
Rekenvoorbeeld
De betroken organisaties hebben een indicatief rekenvoorbeeld gemaakt voor het bepalen van het EVC niveau van een medewerker en wat dit kost. De kosten van een EVC traject wijken per kennisinstelling af. De gemiddelde kosten van een EVC traject bedragen 1.350 euro. Van de belastingdienst kan een bedrag van ongeveer 319 euro worden terugontvangen en via het O+O of OOM fonds kan een vergoeding worden ontvangen van zo’n 750 euro. Al met kost een EVC traject per medewerker zo’n 281 euro. Daarnaast kan men per medewerker twee jaar lang 2.000 tot 2.500 euro per krijgen als de medewerker een mbo of hbo studie in deeltijd volgt.
Programma op Metavak
Het programma op 6 april op de Metavak Hardenberg start om 12.00 uur in zaal 1 in Hardenberg en ziet er als volgt uit:
12.20 uur Subsidiemogelijkheden A+O door Yolande van Doornspeek
12.35 uur Subsidiemogelijkheden OOM, door Jan Abbing
12.50 uur EVC door Jurren Schoonbeek
13.10 uur EVC functiegericht door Johaniek Bus
13.25 uur Afsluiting