De wereldwijde handelsconflicten en een steeds zwakkere economie wegen op de exportactiviteiten van Duitse machinebouwondernemingen. In de eerste zes maanden van dit jaar stegen de machineleveringen met nominaal 0,9 procent of 0,8 miljard euro tot 89,2 miljard euro ten opzichte van het voorgaande jaar, aldus het Federaal Bureau voor de Statistiek.
Dat meldt VDMA. In het eerste kwartaal was de export (volgens de gecorrigeerde cijfers) nog steeds 3,8 procent hoger dan in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal (april – juni) van 2019 noteerden de werktuigbouwkundige bedrijven zelfs een exportdaling van 1,8 procent tot 44,7 miljard euro. ‘De onzekerheid die met name is ontstaan door het handelsconflict tussen de VS en China en het gebrek aan uitzicht op een overeenkomst in het Brexit-geschil zijn schadelijk voor onze exportgerichte sector’, zegt VDMA hoofdeconoom Dr. Ralph Wiechers. ‘We zien een afnemende investeringsactiviteit in China en Groot-Brittannië, vooral in machines en uitrusting. En het tempo van de expansie in de VS blijft ook achter’, analyseert Wiechers.
VS belangrijkste exportland
Tussen januari en juni steeg de export naar de Verenigde Staten met 7,8 procent tot 9,96 miljard euro dankzij een uitstekende start van het jaar. De VS zijn goed voor 11,2 procent van de totale Duitse machine-export.
De export naar China steeg in dezelfde periode met slechts 0,6 procent tot 9,72 miljard euro, China is daarmee goed voor 10,4 procent van de totale export. ‘De ontwikkelingen in China zijn niet verrassend, want de industriële productie groeit even langzaam als in 2002’, legt Wiechers uit.
Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk behielden de tweede plaats. Vooral voor Frankrijk was de exportgroei in de eerste zes maanden positief (plus 6,8 procent tot 6,26 miljard euro). Met name het tweede kwartaal van 2019 had daarentegen een negatief effect op de exportactiviteiten met Groot-Brittannië, met als gevolg dat de machinebouw tussen januari en juni een daling van de export van min 1,7 procent tot 3,85 miljard euro liet optekenen.
In het eerste kwartaal noteerde de sector een plus van 8,8 procent in de export naar het Verenigd Koninkrijk. ‘Nu toont de Brexit zijn onaangename gevolgen. Aan het begin van het jaar werden veel orders uit Groot-Brittannië naar voren gebracht om dreigende handelsbelemmeringen te voorkomen’, zegt de hoofdeconoom van de VDMA. ‘Hier is nu een einde aan gekomen. En ook de confronterende koers van de Italiaanse regering is niet zonder gevolgen.’ Ook de export naar Italië kromp in de eerste zes maanden van het jaar met 5,9 procent tot 4,03 miljard euro.
Export naar Japan sterk gestegen
De totale export naar de EU-landen is tussen januari en juni met 1,7 procent gestegen tot 43,1 miljard euro. De zaken met Turkije (min 11,4 procent tot 1,58 miljard euro) en Rusland (min 8,0 procent tot 2,64 miljard euro) bleven moeilijk. De export naar Japan bleef zich positief ontwikkelen (plus 12% tot 1,49 miljard euro). Japan registreerde de grootste groei van alle landen in de top 20 van Duitse exportmarkten voor machines.
Uitgebreide cijfers zijn hier terug te vinden. (In het Duits)